Oranje met gemak langs Macedonië

Wed 50 euro gratis op de Oranje wedstrijden | 1 april, 2009 | Gepost om 22:31 uur | 10.157 keer bekeken
Het Nederlands elftal kan zich gaan opmaken voor de strijd om de wereldtitel in Zuid-Afrika. Hoewel Oranje zich formeel nog niet heeft geplaatst, kan kwalificatie voor het eindtoernooi de ploeg na de 4-0 zege op Macedonië niet meer ontgaan.

Zonder grandioos te spelen bewandelt het Nederlands elftal de geplaveide weg die leidt naar Zuid-Afrika. Dat Macedonië op voorhand van het duel in de Amsterdam Arena als één van de grootste concurrenten werd beschouwd, zegt meer over het kwalitatieve onvermogen in Groep 9 dan over de kracht van het Balkanland.

De ploeg van bondscoach Screcko Katanec gaf woensdagavond een demonstratie van de spelopvatting die landen in de poule van Nederland hanteren. Met elf man achter de bal had Macedonië nauwelijks de intentie om er in de Amsterdam Arena een echte wedstrijd van te maken.

Een kans om voor een gelijkwaardige strijd te zorgen kregen de bezoekers ook niet. Onder aanvoering van Dirk Kuyt (twee treffers) en Wesley Sneijder, die na zijn reservebeurt tegen Schotland op schitterende wijze zijn gram haalde, was het duel al in de eerste helft beslist. De spelmaker van Real Madrid stond aan de basis van vrijwel iedere aanval en had een groot aandeel in de 1-0 en 3-0 van Oranje. Zo was de vijfde zege in het kwalificatietoernooi al binnen 42 minuten een feit.

De continuïteit waarmee Nederland sinds de aanstelling van Van Marwijk zijn verplichtingen in en buiten de kwalificatie aflegt, is misschien wel de grootste kracht van dit Oranje. Vanaf zijn eerste werkdag hamert Van Marwijk op het groepsproces. Pas wanneer alle neuzen dezelfde richting op staan, ligt er een basis voor succes, meent de bondscoach.

Dat relletjes als rond de persoon van Sneijder binnen 24 uur in de kiem worden gesmoord, bewijst dat het in de huidige samenstelling van de selectie van Oranje wel goed zit. De zaterdag nog tierende middenvelder sprak vier dagen later met zijn voeten door Oranje naar de zege op Macedonië te leiden.

Sneijder zette na twaalf minuten spelen de combinatie op met Robben, die op zijn beurt de inglijdende Kuyt wist te vinden. De inzet van de aanvaller was niet van grote schoonheid, maar wel zeer effectief: 1-0. Vlak voor rust werd Kuyt opnieuw in stelling gezet – ditmaal direct door Sneijder – en rondde de Katwijker de bal voor de tweede keer bekwaam af.

De tweede treffer van Kuyt betekende de 3-0 en daarmee de vroegtijdige beslissing van de wedstrijd. Een kwartier daarvoor deed Klaas-Jan Huntelaar de kansen van Macedonië op een goed resultaat al drastisch slinken, door de bal op fenomenale wijze met zich mee te nemen en vervolgens met een even zo prachtige stift af te ronden: 2-0.

Hoewel Nederland in de teleurstellende tweede helft nog enkele fraaie staaltjes aan voetbal liet zien, wist het het publiek nauwelijks te vermaken. Enkel Rafael van der Vaart, die Sneijder met franje verving, zorgde voor extra feestvreugde door in de slotfase schitterend doel te treffen: 4-0. Plaatsing lijkt Oranje, dat alle vijf de duels winnend wist af te sluiten, niet meer te kunnen ontgaan. Bij een zege op bezoek bij IJsland (6 juni) kan de ploeg van Van Marwijk de koffers al ruim een jaar voor het WK al gaan pakken.

Bron: Voetbalprimeur.nl


Oranjediscounter, voor echte supporters.
De voordeligste oranje artikelen winkel.
   |   Vodafone Aanbiedingen

Adverteren ? Vraag naar de prijzen.

Reacties

Geef jouw mening over dit artikel!