Cruijff maakt zich zorgen om Oranje

Wed 50 euro gratis op de Oranje wedstrijden | 8 juni, 2009 | Gepost om 12:39 uur | 167 keer bekeken
Hoewel Oranje wereldwijd opzien baarde door zich als eerste Europees land te kwalificeren voor het WK2010 in Zuid-Afrika, is Johan Cruijff nog niet onder de indruk van de ploeg van bondscoach Bert van Marwijk. Dat laat Nederlands beste voetballer aller tijden via zijn column in De Telegraaf weten. De oud-international maakt zich vooral zorgen om de gekozen speelstijl.

“Ik heb al een paar keer aangegeven dat ik geen fan ben van de speelstijl waarvoor nu gekozen is”, zo schrijft Cruijff. “Ik ben bang dat Oranje in deze opstelling tegen de betere ploegen de mist in gaat, omdat het voor een tegenstander gemakkelijker is om druk te zetten. Daar hadden ze tot nu toe weinig last van, omdat iedereen afwachtend begon, in de hoop er een gelijkspel uit te slepen.”

“Met de manier waarop er nu met zes veredelde verdedigers en vier aanvallers wordt gespeeld, loop je het risico dat als de tegenstander druk gaat zetten het elftal in twee delen uiteenvalt en de afstanden dan te groot worden om goed circulatievoetbal te kunnen spelen”, vervolgt Cruijff. “Dat is het meest efficiënt als het tussen het middenveld en aanval gebeurt en niet tussen de verdediging en middenveld. Omdat in dat geval je altijd druk op je eigen elftal houdt.”

Toch is Cruijff wel onder de indruk van de uitstekende reeks die Oranje heeft neergezet. “De opmerking dat het door de zwakke tegenstanders wel heel gemakkelijk werd gemaakt, gaat er bij mij niet in. Essentieel is namelijk dat je laat zien dat de mindere tegenstander inderdaad minder is dan jij. Dat was ook het grote verschil tussen de eerste en tweede helft tegen IJsland. In het eerste deel werd de zwakte van IJsland aangepakt en omdat dit vrij goed lukte, ging de concentratie na rust omlaag. Dat is heel menselijk”, aldus Cruijff.

Bron: Elfvoetbal


Oranjediscounter, voor echte supporters.
De voordeligste oranje artikelen winkel.
   |   Vodafone Aanbiedingen

Adverteren ? Vraag naar de prijzen.

Reacties

Geef jouw mening over dit artikel!