Matig Oranje boekt winst op Japan

Wed 50 euro gratis op de Oranje wedstrijden | 6 september, 2009 | Gepost om 10:28 uur | 153 keer bekeken
Het Nederlands elftal heeft zaterdagmiddag een moeizame oefenzege geboekt op Japan. De ploeg van bondscoach Bert van Marwijk liet een zeer matige indruk achter tijdens de wedstrijd tegen de Aziaten, die wel in een ruime 3-0 overwinning eindigde.

De oefenwedstrijd tegen Japan was voor het Nederlands elftal de tweede vriendschappelijke graadmeter op weg naar Zuid-Afrika. Net als de mannen van Bert van Marwijk had het bezoekende land zich geplaatst voor de eindronde van het wereldkampioenschap. Tegen de nagenoeg zekere WK-deelnemer Engeland speelde Oranje nog gelijk (2-2), zaterdag kende het opvallend veel moeite met Japanners.

Uiteindelijk was het debutant Eljero Elia die Oranje het juiste zetje in de goede richting gaf. Met twee assists had de voormalig speler van FC Twente een groot aandeel in de moeizame maar ruime overwinning op
Japan.

Oranje begon zaterdag met een aantal verrassende namen in het basiselftal. Zo verving FC Utrecht-doelman Michel Vorm de geblesseerde Maarten Stekelenburg, maakte Glenn Loovens (Celtic) zijn debuut en stonden ook David Mendes da Silva, Gregory van der Wiel en Wesley Sneijder aan de aftrap. Kersverse Everton-aanwinst John Heitinga, Stijn Schaars en Rafael van der Vaart begonnen zodoende op de bank.

Het voorzichtige experimenteren van de bondscoach kwam het spel van het Nederlands elftal niet ten goede. De Oranjelieden misten de bezieling en de vorm van de dag om het niveauverschil met het minder geachte Japan, waar Keisuke Honda een helft speelde, bloot te leggen. Pas in de 25ste minuut viel de eerste kans van het thuisland te noteren, het schot van Robin van Persie vloog echter over het doel.

De entree van Elia bij Nederland in de rust werd in de Grolsch Veste dan ook met een warm welkom onthaald. De trage, weinig spectaculaire wedstrijd had dringend behoefte aan creatieve impulsen. Het inbrengen van Elia bleek een gouden greep.

In de 69ste minuut stond de HSV’er aan de basis van de openingstreffer. Op aangeven van Elia, die even daarvoor al een dreigend schot had gelost op het Japanse doel, prikte Van Persie de bal op fraaie wijze in de kruising: 1-0. Het was de eerste uitgespeelde mogelijkheid die Oranje in driekwart wedstrijd wist te creëren.

Ook de derde treffer werd ingeleid door een uitstekende voorzet van Elia. Dit keer stond invaller Klaas-Jan Huntelaar bij de tweede paal gereed om de bal tot doelpunt te promoveren. Tien minuten daarvoor had Sneijder Nederland, waar ook doelman Piet Velthuizen debuteerde, al verzekerd van de oefenzege door de 2-0 prachtig tegen de touwen te schieten.

Een smet op de oefenzege was het uitvallen van Sneijder in de slotfase van de wedstrijd. De middenvelder van Internazionale moest het veld per brancard verlaten met een ogenschijnlijk zware blessure. Het lijkt zeer onwaarschijnlijk dat hij tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Schotland in actie komt.


Oranjediscounter, voor echte supporters.
De voordeligste oranje artikelen winkel.
   |   Vodafone Aanbiedingen

Adverteren ? Vraag naar de prijzen.

Reacties

Geef jouw mening over dit artikel!