Oranje komt weer niet tot scoren

Wed 50 euro gratis op de Oranje wedstrijden | 19 november, 2009 | Gepost om 10:49 uur | 284 keer bekeken
Een koninkrijk voor een doelpunt, dat is momenteel het devies bij Oranje. Ook tegen Paraguay kwam het Nederlands elftal woensdag niet tot scoren: 0-0. Daarmee stokt de doelpuntenteller van de laatste 278 speelminuten bij nul.

Bert van Marwijk moest het in Heerenveen doen zonder ‘de grote drie’ van Oranje. Robin van Persie, Wesley Sneijder en Arjen Robben maakten het oefenduel met Paraguay niet mee wegens diverse blessures. Als vervanger van de weggevallen Sneijder riep de bondscoach Otman Bakkal op. De PSV’er debuteerde woensdag, kort voor tijd, in het shirt van het Nederlands elftal.

Niet, zoals verwacht, Klaas-Jan Huntelaar, maar Ibrahim Afellay startte tegen Paraguay in de basiself van Nederland. Hij verving ten opzichte van het duel met Italië Van Persie. Dirk Kuyt schoof daardoor van de rechterflank op naar de spitspositie, waar Afellay de plek van de Liverpool-aanvaller op het middenveld overnam. Het was de enige wijziging die Van Marwijk doorvoerde na de 0-0 in Pescara.

In Paraguay trof Oranje een geduchte tegenstander. Het land eindigde als derde in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiecyclus en dwong daarmee reeds plaatsing voor het mondiale eindtoernooi in Zuid-Afrika af. Alleen Brazilië en Chili deden het beter dan Paraguay, dat onder leiding staat van bondscoach Gerardo Martino.

De absolute ster van het Zuid-Amerikaanse land begon woensdag op de bank. Met Roque Santa Cruz, nog maar net teruggekeerd van een blessure, werd besloten nog even geen risico te nemen. Waarschijnlijk dat de wens van Manchester City-trainer om toch alsjeblieft voorzichtig om te gaan met zijn miljoenenaankoop daar ten grondslag aan lag. De enige eerdere ontmoeting van het Nederlands elftal met Paraguay, in de aanloop naar het WK van 1998, eindigde in een ruime zege voor Oranje: 5-1.

Zo doelpuntrijk als het vorige treffen tussen de twee landen werd de ontmoeting in Heerenveen allerminst. Zelfs de kansen waren in de eerste helft op één hand te tellen. Een schotje van Rafael van der Vaart verdween naast het doel van keeper Justo Villar Viveros, en daar was het – tot onvrede van het aanwezige publiek – wel mee gedaan voor Nederland. Paraguay deed het met twee mogelijkheden iets beter.

Allereerst was het Nelson Valdez die Maarten Stekelenburg verraste met een lage schuiver. De spits van Borussia Dortmund draaide vliegensvlug om zijn as, maar mikte naast het doel van Oranje. Even later mocht Valdez opnieuw hopen op een treffer, toen Gregory van der Wiel de bal zomaar in zijn voeten schoof. Stekelenburg toonde zich echter wél bij de les en greep op tijd in.

Onder Van Marwijk is Oranje overigens bezig aan een imposante reeks. Door het gelijkspel met Paraguay is Nederland al vijftien wedstrijden op rij ongeslagen. Daarmee klimt de huidige bondscoach naar de derde plek op deze ranglijst, die aangevoerd wordt door het duo Louis van Gaal en Dick Advocaat. Onder leiding van deze twee bondscoaches verloor Oranje zeventien duels achtereen niet.

Viel er over de eerdere oefenduels onder Van Marwijk nog flink wat positiefs te schrijven over het Nederlands elftal, de laatste drie tests – inclusief die van woensdagavond – hebben de fans niet weten te boeien. Drie keer doelpuntloos, drie keer degelijk en drie keer een voldoende, niet meer, niet minder. De laatste keer dat Oranje het net wist te vinden dateert alweer van enige tijd terug. Op bezoek bij Schotland trof Eljero Elia 278 officiële speelminuten geleden doel.

Ook in de tweede helft duurde het even voordat er iets te beleven viel in Friesland, waar het Nederlands elftal voor de tweede maal in de historie een interland afwerkte. Ibrahim Afellay kreeg kort voor het uur spelen een schotkans, maar plaatste de bal net te hoog. Weliswaar kwam er iets meer schwung in de wedstrijd door de inbreng van de getergde Ryan Babel, indrukwekkend was het allemaal niet. Slaapverwekkend des te meer.

Een kopbal van nota bene Van der Vaart, op aangeven van Afellay, deed het publiek even opveren. De redding van Viveros was echter katachtig en fraai. Het was het startsignaal van een slotoffensiefje van Oranje. De ploeg miste echter de scherpte en de wilskracht om het vuurtje tegen de Zuid-Amerikanen echt op te stoken. Daardoor werd het slechts een speciale avond voor twee spelers: Wout Brama en Bakkal debuteerden in het ‘grote’ Oranje.


Oranjediscounter, voor echte supporters.
De voordeligste oranje artikelen winkel.
   |   Vodafone Aanbiedingen

Adverteren ? Vraag naar de prijzen.

Reacties

Geef jouw mening over dit artikel!