Oranje verslaat de VS

Wed 50 euro gratis op de Oranje wedstrijden | 4 maart, 2010 | Gepost om 10:27 uur | 301 keer bekeken
Met nog 99 dagen tot de start van het WK in Zuid-Afrika heeft Oranje een minimale doch eenvoudige zege geboekt op de Verenigde Staten. Doelpunten van Dirk Kuyt en Klaas-Jan Huntelaar waren voldoende voor de overwinning op de WK-deelnemer: 2-1.

De oefenzege was een presentje van de Oranje-selectie aan bondscoach Bert van Marwijk. Dinsdag verlengde de keuzeheer zijn verblijf bij Nederland door zijn handtekening te zetten onder een nieuw contract. Van Marwijk is tot en met het EK van 2012 als bondscoach verbonden aan de KNVB.

De wedstrijd tegen de Verenigde Staten gold voor Van Marwijk als een van de laatste tests alvorens hij zijn WK-selectie moet samenstellen. Desondanks brandde de bondscoach zijn vingers niet aan experimenteren. Enkel ‘nieuwelingen’ Sander Boschker en Ron Vlaar maakten voor het eerst in tijden weer deel uit van de wedstrijdselectie tegen Team USA.

Voor Boschker bleef zijn eerste opwachting voor de nationale ploeg uit. Vlaar moest tot na de rust op zijn rentree in het Nederlands elftal wachten. De verdediger – die sinds de wedstrijd tegen Italië in 2005 niet meer werd opgeroepen – kwam in de tweede helft als vervanging van Joris Mathijsen binnen de lijnen en maakte een prima indruk.

Dat kon over het spel van het Nederlands elftal niet worden gezegd. Oranje had de wedstrijd grotendeels onder controle, maar kon tegen de toch stijve defensie van de Verenigde Staten nauwelijks tot een soepele aanval komen. Nederland moest het vooral in de eerste helft hebben van enkele fraaie passeerbewegingen van Eljero Elia en het indrukwekkende spelinzicht wat Wesley Sneijder toonde.

Eén van de bevliegingen van de Internazionale-middenvelder leidde in de veertigste minuut tot de openingstreffer van de wedstrijd. De opgekomen Gregory van der Wiel speelde Sneijder in, die met een razendsnelle voetbeweging twee tegenstanders te kijk zette en vervolgens in het strafschopgebied door Jonathan Bornstein naar de grond werd getrokken. Dirk Kuyt ging achter de bal staan en kon Tim Howard kalm passeren: 1-0.

De strafschop van Kuyt was het eerste Oranje-doelpunt in vier interlands. De laatste drie wedstrijden die het Nederlands elftal speelde eindigden allen in een doelpuntloos gelijkspel. Na de onderbreking kelderde het niveau van Oranje flink en kregen de Verenigde Staten een behoorlijke kans om Amsterdam mogelijkerwijs met een stuntje op zak te verlaten. Josmer Altidor schoot op aangeven van oud-PSV’er DaMarcus Beasley echter naast het doel van Maarten Stekelenburg.

Met nog 25 minuten te spelen leek Oranje een vroegtijdig einde aan de wedstrijd te maken toen invaller Klaas-Jan Huntelaar zijn schot – op aangeven van een andere invaller Rafael van der Vaart – via de borst van pechvogel Bornstein in het doel van van de Amerikanen zag verdwijnen. Van Marwijk voerde vervolgens enkele wissels door, waardoor automatismen ontbraken en de tot dan toe nauwelijks gevaarlijke bezoekers terug in de wedstrijd konden komen.

Eén minuut voor tijd was de concentratie in de defensie van Oranje plots verdwenen en kon Carlos Bocanegra vrij inkoppen na een vrije trap van Beasley. Geen van de Nederlandse verdedigers volgde de Amerikaan op weg naar het doel. Oranje moest in blessuretijd zelfs even vrezen voor laat puntverlies, maar invaller Clarence Goodson schoot van dichtbij over en Altidore zag zijn pegel op de vuisten van Stekelenburg uiteenspatte.


Oranjediscounter, voor echte supporters.
De voordeligste oranje artikelen winkel.
   |   Vodafone Aanbiedingen

Adverteren ? Vraag naar de prijzen.

Reacties

Geef jouw mening over dit artikel!