Van Marwijk: VS benaderen als WK-wedstrijd

Wed 50 euro gratis op de Oranje wedstrijden | 3 maart, 2010 | Gepost om 15:34 uur | 248 keer bekeken
Bert van Marwijk verlengt zijn contract als bondscoach van het Nederlands elftal tot en met het EK van 2012 in Polen en Oekraïne, onder meer omdat hij van mening is dat zijn ploeg steeds beter beseft wat er nodig is om echt iets te winnen.

Hij gaat er daarom ook van uit dat de vriendschappelijke interland van woensdagavond tegen de Verenigde Staten niet als een vervelend tussendoortje op de overvolle voetbalkalender wordt ervaren. “Het is niet makkelijk, maar zo’n duel moet je eigenlijk als een wedstrijd op een WK benaderen.”

Van Marwijk benadrukt al sinds zijn aanstelling als bondscoach hoe belangrijk het is om altijd maar weer te willen winnen. Hij kreeg vorig jaar zomer serieus het gevoel dat zijn spelers de boodschap begrepen. Het Nederlands elftal was na een lang seizoen nagenoeg zeker van een plaatsbewijs voor het WK in Zuid-Afrika, maar won wel nog even met redelijk voetbal de kwalificatiewedstrijden tegen IJsland (1-2), Noorwegen (2-0) en Schotland (0-1).

“Ik vond het een heel goed teken dat de jongens dat toen konden opbrengen”, zei Van Marwijk voordat hij nog even aan het EK van 2008 in Oostenrijk en Zwitserland refereerde. “Het is leuk dat je wint van Frankrijk en Italië. Toch koop je daar weer weinig voor als je vervolgens van Rusland verliest. Zelfs een leek kan zien dat we de afgelopen twee jaar beter zijn geworden. Nu moeten we de puntjes verder op de i zetten.”

Van Marwijk ging voor het gemak voorbij aan het gegeven dat het Nederlands elftal de laatste optredens niet meer zo dominant presteert als tijdens het kwalificatietoernooi voor het WK in Zuid-Afrika. De laatste drie duels tegen Australië, Italië en Paraguay eindigden in een doelpuntloos gelijkspel. De laatste treffer van Oranje dateert alweer van de uitwedstrijd tegen Schotland, toen Eljero Elia in de 81e minuut het verschil maakte.

Het gebrek aan doelpunten de laatste maanden bij Oranje heeft wellicht te maken met de situatie waarin veel aanvallers van Oranje zich voor de winterstop bevonden. De nog steeds geblesseerde Robin van Persie belandde in de ziekenboeg. Klaas-Jan Huntelaar, Rafael van der Vaart en Ryan Babel kregen nauwelijks speeltijd.

“Het kan natuurlijk nog altijd beter”, zei Van Marwijk. “Maar ik heb wel het idee dat het ook met die jongens steeds beter gaat. Van der Vaart was tot voor zijn blessure zelfs even basisspeler van Real Madrid op het moment dat alle toppers ook fit waren. Huntelaar en Babel krijgen ook vaker speeltijd.”

Van Marwijk neemt in de aanloop naar het WK eveneens de defensie van zijn ploeg nog eens onder de loep. Hij heeft Khalid Boulahrouz en Glenn Loovens niet uitgenodigd voor het duel met Verenigde Staten.

André Ooijer, niet altijd meer basisspeler bij PSV, heeft wel concurrentie gekregen van Ron Vlaar. De verdediger van Feyenoord zit na vijf jaar weer bij de selectie van Oranje. Doelman Sander Boschker vervangt de zieke Michel Vorm. “Ik beslis in de aanloop naar het WK of ik naast Stekelenburg twee jonge doelmannen of een jonge keeper en een ervaren goalie meeneem”, verklaarde Van Marwijk.


Oranjediscounter, voor echte supporters.
De voordeligste oranje artikelen winkel.
   |   Vodafone Aanbiedingen

Adverteren ? Vraag naar de prijzen.

Reacties

Geef jouw mening over dit artikel!