Oranje kent positieve balans op WK

Wed 50 euro gratis op de Oranje wedstrijden | 10 mei, 2010 | Gepost om 13:15 uur | 140 keer bekeken
Het Nederlands elftal speelde tot nu toe 36 WK-wedstrijden en nam deel aan acht mondiale eindrondes. Nederland won zestien keer. Negen keer speelde Oranje gelijk en elf maal eindigde de wedstrijd in een nederlaag.

Daarbij zijn de nederlagen na verlenging (1978) en strafschoppen (1998) meegerekend. Nederland kan bogen op een positief doelsaldo. Oranje vond 59 keer het net en moest 38 keer een doelpunt verwerken.

Nederland was in 1934 voor het eerst op een WK-eindronde actief. Destijds speelde Nederland zijn eerste WK-wedstrijd in San Siro tegen Zwitserland, dat met 2-3 won. Het laatste WK-duel speelde Oranje in 2006 in de achtste finale tegen Portugal (1-0 verlies).

Niet Oranjes topscorer aller tijden Patrick Kluivert (40 goals uit 79 interlands) maakte de meeste WK-doelpunten voor Nederland. Hij maakte er slechts twee. Die eer is weggelegd voor Johnny Rep. Hij trof op de WK’s van 1974 en 1978 in totaal zeven maal doel voor Oranje. Dennis Bergkamp en Rob Rensenbrink volgen met zes goals.

In 1934 kon Nederland al na een wedstrijd zijn koffers pakken. Ook in 1938 kwam de ploeg niet verder dan één wedstrijd. In Frankrijk was Tsjechoslowakije met 0-3 te sterk. Het was de laatste WK-wedstrijd die Nederland speelde tot 1974.

Nederland groeide vanaf de jaren zeventig uit tot een groot voetballand. Hoewel de finale zowel in 1974 als in 1978 werd bereikt won Nederland niet. Respectievelijk West-Duitsland (2-1) en Argentinië (3-1) waren te sterk voor Oranje.

Na de gloriedagen volgden er mindere tijden. Nederland ontbrak op de WK’s van 1982 en 1986. In 1990 in Italië was Oranje er wel weer bij. Als regerend Europees kampioen gold Oranje als kanshebber, maar Nederland strandde in de achtste finales tegen West-Duitsland (1-2). In 1994 schakelde de latere wereldkampioen Brazilië de Nederlanders uit in de kwartfinales. Het werd 2-3.

Op het WK in Frankrijk in 1998 was Nederland een van de favorieten voor de wereldtitel. Nadat Argentinië werd bedwongen in de kwartfinale door onder meer een goal van Dennis Bergkamp (2-1), haalde Nederland de finale net niet. Brazilië won uiteindelijk na strafschoppen. Vier jaar later ontbrak Nederland bij de eindstrijd in Japan en Zuid-Korea.

Bij het laatste WK in Duitsland kwam Oranje zonder veel moeite door de groepsfase. In de achtste finales was Portugal echter met 1-0 te sterk. Nog nooit op een WK werden er zoveel kaarten uitgedeeld als in dit duel: zestien keer geel en vier keer rood.

(ANP)


Oranjediscounter, voor echte supporters.
De voordeligste oranje artikelen winkel.
   |   Vodafone Aanbiedingen

Adverteren ? Vraag naar de prijzen.

Reacties

Geef jouw mening over dit artikel!