Oranje wordt streng bewaakt tijdens WK

Wed 50 euro gratis op de Oranje wedstrijden | 10 mei, 2010 | Gepost om 13:17 uur | 162 keer bekeken
Het Nederlands elftal wordt tijdens het wereldkampioenschap 24 uur per dag bewaakt door een handjevol speciaal getrainde agenten, net als alle andere nationale teams.

“We eten, drinken en slapen bij het team”, verduidelijkt de Zuid-Afrikaanse verbindingsofficier Willem Pretorius (37), die aan het hoofd staat van de Oranje-beveiliging. Daarnaast rijdt de Nederlandse afvaardiging in politiekonvooi van het Hilton in Johannesburg naar de trainingslocatie van de Universiteit van Witwatersrand, zo’n vijftien minuten verderop.

Verder worden alle trainingskampen en stadions rond de klok bewaakt. Zo’n 40.000 agenten zijn fulltime bezig met de beveiliging tijdens het WK. “De Zuid-Afrikaanse politie werkt volop samen met korpsen en inlichtingendiensten uit andere landen om de veiligheid te garanderen”, voegt Pretorius toe. Volgens hem hebben de autoriteiten veel geld geïnvesteerd in training en materiaal voor de politie.

Een zegsvrouw van de Nederlandse voetbalbond KNVB meldt dat Oranje altijd goed beveiligd is en dat het verschil bij dit WK vooral zit in de beveiliging rondom de supporters. Volgens een woordvoerder van de internationale voetbalfederatie FIFA zijn de veiligheidsmaatregelen in Zuid-Afrika vergelijkbaar met andere WK’s.

Pretorius vindt dat toeristen zich te veel bezighouden met de veiligheid in Zuid-Afrika. “Ze moeten hier gewoon naartoe komen en van het toernooi genieten”, spoort hij nog twijfelende reizigers aan. Volgens hem moeten toeristen zich van tevoren informeren over een aantal veiligheidsrichtlijnen, zoals bij vertrek naar elke bestemming.

De agent hoopt dat het nationale team van Zuid-Afrika, Bafana Bafana, het toernooi wint, al steunt hij het Nederlands elftal nu vanzelfsprekend ook. Pretorius kent niemand van Oranje: hij is net als zoveel Afrikanen een echte rugbyfanaat.


Oranjediscounter, voor echte supporters.
De voordeligste oranje artikelen winkel.
   |   Vodafone Aanbiedingen

Adverteren ? Vraag naar de prijzen.

Reacties

Geef jouw mening over dit artikel!