Oranje boekt goed resultaat

Wed 50 euro gratis op de Oranje wedstrijden | 14 juni, 2010 | Gepost om 15:29 uur | 198 keer bekeken
Het Nederlandse elftal is het WK in Zuid-Afrika goed gestart. Niet zozeer qua spel, de ploeg speelde behoudend en voorzichtig, maar wel qua resultaat. Denemarken werd in de tweede helft de deur gewezen: 2-0.

Het is een kwaliteit. Slecht spelen en de drie punten binnenboord houden. Het Nederlands elftal speelde een matige eerste wedstrijd op het WK, creëerde niet veel kansen, maar mocht uiteindelijk toch met een overwinning starten. Een schlemielige eigen goal van de Denen stond aan de basis van de zege. Dirk Kuyt maakte in de slotfase aan alle onzekerheid een eind: 2-0.

Zoals verwacht speelde Nederland met de ‘grote drie’ en Kuyt in de basis. Arjen Robben verwarmde de bank en zou ook niet invallen. Er werd geen risico genomen met de van een hamstringkwetsuur herstellende vleugelflitser. Daarmee voldeed coach Bert van Marwijk aan de verwachtingen. Het elftal kende verder immers geen verassingen.

De Denen speelde met een ‘vernederlandst’ elftal. Dennis Rommedahl (Ajax), Simon Poulsen (AZ) en Christian Enevoldsen (FC Groningen) verschenen binnen de krijtlijnen, terwijl Jesper Gronkjaer (ex-Ajax, nu FC Kopenhagen), Jon Dahl Tomasson (Feyenoord), Christian Eriksen (Ajax) en Patrick Mtiliga (ex-NAC, nu Malaga) als reserves plaatsnamen. Daarmee stond het aantal spelers met Eredivisie-ervaring bij de Denen op zeven.

Veel verassingen had Oranje dan ook niet voor Denemarken. Nederland begon voorzichtig aan het duel. Het tempo lag laag en de passes waren vaak onzuiver. De omstandigheden, met name de hoogte en de curve van de bekritiseerde WK-bal, zullen daarbij een rol hebben gespeeld. Het leek er ook op dat Oranje de opdracht kreeg om veelvuldig uit te halen, vanwege de zwabber van de Jabulani. Veel gevaar veroorzaakte dat niet. Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart en Robin van Persie kregen de bal niet tussen de palen.

Het vroege storen van de Denen leek daarbij het benodigde effect te creëren. Nederland kreeg weinig ruimte en geen vat op de taaie ploeg van trainer Morten Olsen. Sterker nog, de eerste grote kans was voor de rood-witten. Arsenal-spits Nicklas Bendtner werd door de defensie van Oranje over het hoofd gezien, maar de bal eindigde via de kruin van de aanvaller naast het doel.

Vlak voor rust viel de beste mogelijkheid van Nederland te noteren. Met een gelukje plofte het leder voor de voeten van Van Persie. De spits kapte met links en drukte af met zijn zwakke rechterwreef. De bal eindigde in het zijnet. Het bleek het laatste wapenfeit van een verder gezapige eerste helft.

Het tweede bedrijf begon furieus. Terwijl de meeste supporters hun stoeltje nog moesten zoeken, nam Oranje de leiding. Een voorzet van Van Persie werd via het hoofd van Poulsen en de rug van Daniel Agger tot doelpunt gepromoveerd: 1-0. Niet veel later kon Van Persie het duel op slot gooien, maar hij faalde oog in oog met Denemarken-goalie Thomas Sorensen.

Even later bediende de Arsenal-spits Van der Vaart, die het met een lobje probeerde. De gestrekte armen van Sorensen waren lang genoeg om de bal te keren. Het was het laatste kunststukje van Van der Vaart, die daarna werd gewisseld voor Eljero Elia. Ook aan het avontuur van Van Persie kwam snel een einde. Een kwartier voor tijd verhuisde Kuyt naar de spitspositie en werd
de aanvaller gewisseld voor Ibrahim Afellay. Ook Ajacied Eriksen mocht nog zijn opwachting maken.

Oranje bleef het restant zonder overtuiging spelen, maar verdubbelde wel de marge. Sneijder lanceerde Elia, die de paal raakte en zag hoe Kuyt de rebound binnenschoot: 2-0. Er was nog kans op meer, maar Afellay zag in de slotfase zijn inzet van de lijn worden gehaald.


Oranjediscounter, voor echte supporters.
De voordeligste oranje artikelen winkel.
   |   Vodafone Aanbiedingen

Adverteren ? Vraag naar de prijzen.

Reacties

Geef jouw mening over dit artikel!