Oranje is er helemaal klaar voor

Wed 50 euro gratis op de Oranje wedstrijden | 13 juni, 2010 | Gepost om 18:20 uur | 120 keer bekeken
Het Nederlands elftal begint maandagmiddag met veel vertrouwen aan de eerste wedstrijd op het wereldkampioenschap tegen Denemarken. Als de voortekenen niet bedriegen, steekt Oranje in uitstekende vorm.

Na een nagenoeg vlekkeloze voorbereiding telt in stadion Soccer City van Johannesburg alleen de winst. Bondscoach Bert van Marwijk incasseerde de afgelopen maand slechts één tegenvaller. Arjen Robben herstelt van een hamstringblessure. Hij mist de ontmoeting met Denemarken, maar is later tijdens de negentiende mondiale eindronde vermoedelijk wel inzetbaar.

Robben is als geen ander in staat om een wedstrijd te beslissen. Aan de ander kant zal Oranje de komende maand waarschijnlijk geen geschiedenis schrijven als het al in de groepsfase niet zonder de sterspeler van Bayern München kan presteren.

Na een voorbereiding waar maar geen einde aan dreigde te komen, lijkt het Nederlands elftal klaar voor de groepsfase van het WK. Oranje is inmiddels negentien wedstrijden ongeslagen. De laatste nederlaag dateert alweer van 6 september 2008, toen Australië tijdens een oefeninterland verraste (1-2). Daarna volgden veertien overwinningen en vijf gelijke spelen.

Oranje oogt steeds beter in balans, maar werd de laatste jaren ook niet gewogen door de beste landenploegen. Van de mogelijke kanshebbers op het huidige WK ontmoette het Nederlands elftal na EURO 2008 eigenlijk alleen Engeland. De Britten liepen Oranje vooral na rust onder de voet (2-2).

Net als in de aanloop van de laatste grote toernooien lijkt de defensie de grootste achilleshiel van het Nederlands elftal. Van alle verdedigers staat alleen wisselspeler Edson Braafheid op dit moment onder contract bij een ploeg die komend seizoen zeker in de Champions League acteert. De selectie van Bert van Marwijk bestaat allesbehalve uit alleen maar topspelers. Het is voor de bondscoach daarom te hopen dat zo veel mogelijk van zijn basisspelers verstoken blijven van schorsingen en blessures.

Van het Nederlands elftal wordt verwacht dat het de zwakke plekken minimaal tot en met de groepsfase camoufleert. Toch benadrukte bondscoach Van Marwijk in de aanloop van het eerste WK-duel nogmaals de kracht van Denemarken. “Die ploeg hield tijdens de kwalificatie toch Portugal en Zweden onder zich. Daarbij hebben de zogenaamde grote ploegen op dit WK ook nog niet ruim gewonnen. Engeland speelt ook gewoon gelijk tegen Verenigde Staten.”

Trainer Morten Olsen van Denemarken mist tegen Oranje waarschijnlijk zijn sterspeler Nicklas Bendter. De aanvaller van Arsenal is nog niet helemaal hersteld van een liesblessure, maar kan mogelijk wel van grote waarde zijn in de resterende groepsduels met Japan en Kameroen. Over de basisformatie van het Nederlands elftal bestaat nauwelijks twijfel. Rafael van der Vaart vervangt zo goed als zeker de geblesseerde Arjen Robben.

Vermoedelijke opstelling Nederland: Stekelenburg; Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen en Van Bronckhorst; Van Bommel en De Jong; Kuijt, Sneijder en Van der Vaart; Van Persie.

(ANP)


Oranjediscounter, voor echte supporters.
De voordeligste oranje artikelen winkel.
   |   Vodafone Aanbiedingen

Adverteren ? Vraag naar de prijzen.

Reacties

Geef jouw mening over dit artikel!