Oranje naar kwartfinale

Wed 50 euro gratis op de Oranje wedstrijden | 28 juni, 2010 | Gepost om 17:56 uur | 202 keer bekeken
Slowakije ondervond de gave van Aren Robben een wedstrijd te beslissen. Nederland dankte de plaats in de kwartfinale aan het herstelde wapen, en aan de reddingen van Maarten Stekelenburg (2-1).

Slowakije blaakte na het memorabele duel met Italië van het vertrouwen. Bondscoach Vladimir Weiss stuurde zelfs een op papier ook meer aanvallend elftal het veld in. Organisatorisch stond zijn ploeg aanvankelijk goed om de Nederlandse aanval te frustreren.

Opvallend genoeg liet de Slowaakse defensie zich al in de achttiende minuut verrassen door een toch alom bekende actie van Robben. Wesley Sneijder stuurde met een prachtige lange bal van eigen helft de Bayern-aanvaller weg. Terwijl Robin van Persie een gat trok, kwam Robben naar binnen en gebruikte de ruimte om bij de eerste paal de 1-0 binnen te schieten.

Van Persie en Sneijder hadden voor rust goede mogelijkheden hun naam als doelpuntenmaker op het wedstrijdformulier te krijgen. Hun pogingen waren echter onvoldoende om keeper Jan Mucha het echt lastig te maken. De kansen ten spijt, Bert van Marwijk meldde zich opvallend vaak aan de zijlijn. De Oranje-bondscoach was ogenschijnlijk allerminst tevreden met het spel. Slowakije kon ook het gevoel hebben dat er wat te halen viel.

In het eerste kwartier na rust was Oranje drie keer dicht bij een tweede doelpunt, waarbij Robben eens te meer zijn meerwaarde toonde. In de vijftigste minuut was de actie van Robben even karakteristiek als bij de openingstreffer, maar dit keer ging de bal net langs de verkeerde kant van de tweede paal.

Enkele minuten later kwam hij vanaf links, maar kon Joris Mathijsen de voorzet van Robben niet achter Mucha te werken. In de 58ste minuut had Radoslava Zabanik een overtreding nodig om Robben af te stoppen. Van Persie nam uit de toegekende vrije trap het Slowaakse doel onder vuur, waarbij Mucha met de vuisten redding bracht.

Het uitblijven van een tweede Oranje-treffer bood Slowakije hoop op een gelijkmaker. Miroslav Stoch leverde in de 67ste minuut de eerste grote waarschuwing voor Nederland af. De aanvaller sneed naar binnen en zag de bal via de vingertoppen van Maarten Stekelenburg op het doel gaan. Een minuut later vervulde de Ajax-goalie een heldenrol door de vrije Robert Vittek van het scoren af te houden.

De grote kansen voor Slowakije lieten zien dat de Nederlandse defensie ondanks het lage aantal tegentreffers niet altijd even zeker opereert. De ploeg van Weiss profiteerde er niet van en incasseerde zes minuten voor het einde de genadeklap.

Giovanni van Bronckhorst nam een vrije trap net over de middenlijn snel. Dirk Kuijt werkte de bal met het hoofd over keeper Mucha en was daarna niet zelfzuchtig. Sneijder kon vervolgens de bal in het lege Slowaakse doel werken en nam daarmee de onzekerheid weg. Oranje strijdt vrijdag met de winnaar van het duel Chili-Brazilië om een plaats in de halve finale van het WK.

Het laatste wapenfeit was minder voor Oranje. Vittek liet zich handig vallen over Stekelenburg en benutte de toegekende strafschop. Het was de laatste actie, want direct erna floot scheidsrechter Alberto Undiano.


Oranjediscounter, voor echte supporters.
De voordeligste oranje artikelen winkel.
   |   Vodafone Aanbiedingen

Adverteren ? Vraag naar de prijzen.

Reacties

Geef jouw mening over dit artikel!