Oranje ook te sterk voor Kameroen

Wed 50 euro gratis op de Oranje wedstrijden | 24 juni, 2010 | Gepost om 22:27 uur | 85 keer bekeken
Oranje pakte tegen Kameroen de derde groepswinst en verzekerde zich van de eerste plaats: 2-1 Toch viel er op het spel nog genoeg aan te merken. De verdediging oogde bij vlagen onstabiel.

Goed was het wederom niet. Toch verzekerde Oranje zich met de derde groepswinst van de eerste plaats in groep E. Het betekent dat Nederland in de achtste finales Slowakije in Durban treft. Bijkomstig voordeel is dat het team van Bert van Marwijk ook een mogelijke kwart- en halve finale op zeeniveau speelt. Wel zal daarvoor veel gevlogen moeten worden.

Het Nederlands elftal begon aan de wedstrijd in de wetenschap dat Oranje niet het geroutineerde Italië bij groepswinst zou treffen, maar de stuntende Slowaken. Het team van oud- FC Twente-speler Miroslav Stoch stuurde de regerend wereldkampioen met 3-2 naar huis. Bij een punt zou het team van Van Marwijk verzekerd zijn van de eerste plaats, met Slowakije als volgende tegenstander. Een te nemen horde.

‘Kaartenpakkers’

Aan die missie begon Oranje met twee van de drie ‘kaartenpakkers’ in de basis. Gregory van der Wiel, Nigel de Jong en Robin van Persie zouden bij een gele kaart het volgende duel moeten missen. Van Marwijk stelde alleen eerstgenoemde niet op. Die leegte werd feilloos opgevuld door Khalid Boulahrouz.

Of het aan de afwezigheid van Van der Wiel lag of aan het gebrek aan scherpte doordat plaatsing vooraf al een feit was, blijft de vraag. Maar de verdediging van Oranje oogde niet altijd even solide. De kleine inschattingsfoutjes en het niet rigoureus ingrijpen kan tegen een betere tegenstander weleens fataal zijn. Nu bleef dat in de eerste helft onbestraft.

Van Persie laat van zich horen

Positief punt was wel dat Van Persie van zich liet horen. De spits was terecht ontevreden over zijn eerste twee WK-optredens in de frontlinie van Oranje, maar rondde tien minuten voor rust een knappe combinatie met Rafael van der Vaart met een schuiver koelbloedig af: 1-0. Het was op dat moment zijn tweede kans, nadat hij eerder nog goalie Hamidou Souleymanou op zijn pad vond. Een aardig moyenne en vooral goed voor het zelfvertrouwen.

In de tweede helft was de eerste kans ook voor de spits van Arsenal, ditmaal zonder succes. Het was in een fase waarin Nederland controleerde en bij vlagen aardig combinatievoetbal liet zien. Het deed Van Marwijk ertoe besluiten de op scherp staande Van Persie te vervangen voor Klaas-Jan Huntelaar. Met het combinatiespel was het echter meteen gedaan. Kameroen werd gevaarlijker.

Handsbal Van der Vaart

In eerste instantie leidde dit tot een grote kans voor Jean II Makoun. Hij werd volledig over het hoofd gezien door de Nederlandse defensie, waarna Maarten Stekelenburg met een goede reflex schade voorkwam. Even later was het echter wel raak. Na een terecht gegeven strafschop, Van der Vaart toucheerde de bal met de hand, schoot Samuel Eto’o de gelijkmaker tegen de touwen: 1-1.

Van Marwijk reageerde en bracht met Eljero Elia meer dreiging op de flanken. Twintig minuten voor tijd ging er vanwege een andere vleugelflitser een siddering door het stadion. Het publiek stond op de banken met de vuvuzela aan de lippen toen Van der Vaart plaatsmaakte voor Arjen Robben. Zijn hamstringblessure was definitief verleden tijd.

Dynamiet in de linkerwreef

Robben liet meteen van zich horen door te laten zien over dynamiet in de linkerwreef te beschikken. De bal kwam via de paal voor de voeten van Huntelaar. Het was voor de spits van AC Milan een koud kunstje om het net te laten bollen en Oranje aan een derde zege te helpen: 2-1.


Oranjediscounter, voor echte supporters.
De voordeligste oranje artikelen winkel.
   |   Vodafone Aanbiedingen

Adverteren ? Vraag naar de prijzen.

Reacties

Geef jouw mening over dit artikel!