Oranje zet Ghana opzij

Wed 50 euro gratis op de Oranje wedstrijden | 2 juni, 2010 | Gepost om 8:19 uur | 211 keer bekeken
Oranje heeft de eerste uitzwaaiwedstrijd op Nederlandse bodem omgezet in een 4-1 overwinning op Ghana. Zaterdag wacht het laatste duel tegen Hongarije in Amsterdam, alvorens de selectie op het vliegtuig naar Zuid-Afrika stapt.

Bondscoach Bert van Marwijk zwichtte dinsdag niet voor de roep om de ‘Grote vier’, zelfs niet voor de ‘Grote drie’. De bondscoach verraste in De Kuip door niet Rafael van der Vaart als vervanger van de gespaarde Arjen Robben aan te wijzen, maar Ibrahim Afellay. Dat was het gevolg van een opvallend trainingskamp van de PSV’er in Seefeld en een uitstekende eerste helft tijdens de oefenwedstrijd tegen Mexico. Dirk Kuyt bestreek net als tegen de Midden-Amerikanen de rechterflank.

Oranje-geraamte staat

Reservedoelmannen Michel Vorm en de Sander Boschker (oudste debutant ooit) mochten tegen Ghana ieder een helft wedstrijdritme opdoen, maar aan het geraamte van Oranje gaat Van Marwijk voor het WK niet meer tornen. Maarten Stekelenburg wordt eerste doelman en zal leiding geven aan een defensie bestaande uit Giovanni van Bronckhorst, Joris Mathijsen, John Heitinga en Gregory van der Wiel. Nigel de Jong en Mark van Bommel controleren het middenveld.

De beweeglijke snelle aanvallers van Ghana golden dinsdag als een goede test voor de statisch ogende defensie van Oranje. Zolang Nederland dicht bij het eigen doel opereerde hadden de spitsen van de Afrikanen weinig kans. Dreigend werd het wanneer de laatste linie op de middenlijn stond en de WK-deelnemer ruimte had om te counteren.

Van Bronckhorst kwam ernstig tekort toen Quincy Owusu Abeyie, voormalig jeugdinternational van Oranje, voor een sprint aanzette en al binnen enkele seconden een straatlengte voorsprong had genomen. De ster van het WK-21 in 2005 blonk dinsdag weer uit in razendsnelle sprints en onnavolgbare scharen, maar zoals wel vaker bleef het rendement uit.

Ledematen sparen

Oranje liet aanvallend bij vlagen vloeiende combinaties zien, maar zoals verwacht steeg de amusementswaarde tot een kwartier voor tijd niet boven een zes uit. Voor Oranje is het kort voor de start van het WK van levensgroot belang dat de benen heel blijven en er geen grove rode kaarten worden gepakt. Liever het balletje rond in een tempo lager, dan een doodschop van een geagiteerde Ghanees.

Nederland creëerde voor rust een handjevol mogelijkheden en scoorde éénmaal. Een inzet van spits Van Persie na een klein halfuur spelen kon nog worden gekeerd door Richard Kingson, maar Kuyt stond voor het doel paraat om de rebound binnen te schuiven: 1-0. De Katwijker lag even later aan de basis van de tweede goede kans van Oranje, maar zijn voorzet werd door Van Persie en Afellay om zeep geholpen.

‘VDV’ drukt zijn stempel

De tweede helft zette zich in een kabbelend tempo voort en dat gaf de gelegenheid aan het publiek in Rotterdam om de internationals met een massale wave uit te zwaaien. Afellay kreeg kort na rust nog een goede schotkans na fraai samenspel met Van Persie, maar hij mikte naast. De PSV’er werd na een uur spelen gewisseld voor Van der Vaart.

Die drukte in de 72ste minuut direct zijn stempel op de wedstrijd door de score te verdubbelen. Van Bommel stuurde Van der Vaart met een schitterende pass af op het doel van Kingson, en de Real Madrid-speler faalde niet in kansrijke positie. Hij schoof de bal eenvoudig in het doel: 2-0. De gedachten van Mathijsen en Van Bronckhorst bleken toen al naar Zuid-Afrika af te dwalen, want bij een ogenschijnlijk onschuldige situatie gingen de twee verdedigers grandioos in de fout en kon Asamoah Gyan sluw profiteren: 2-1.

‘Robbentje’

Maar de hoop van Ghana op een stunt in De Kuip vervloog al gauw toen Wesley Sneijder een ‘Robbentje’ etaleerde. Van der Vaart legde een corner van rechts net buiten het strafschopgebied, waar Sneijder paraat stond om de bal in één keer op zijn slof te nemen. Zijn schot verdween in de linkerhoek, weliswaar niet zo mooi als het doelpunt van Arjen Robben op bezoek bij Manchester United, maar wel eentje om in te lijsten: 3-1.

Oranje had de smaak vanaf dat moment te pakken en combineerde er lustig op los. De mooiste aanval van de avond vormde het slotstuk van de wedstrijd. Via een schitterende opkomende actie van Van der Wiel – hij werkte goed samen met invaller Eljero Elia – belandde de bal bij smaakmaker Van der Vaart, die werd gevloerd door de Ghanese doelman Kingson. Van Persie nam achter de bal plaats en bepaalde de eindstand op 4-1.


Oranjediscounter, voor echte supporters.
De voordeligste oranje artikelen winkel.
   |   Vodafone Aanbiedingen

Adverteren ? Vraag naar de prijzen.

Reacties

Geef jouw mening over dit artikel!