Oranje stuurt Brazilië naar huis

Wed 50 euro gratis op de Oranje wedstrijden | 2 juli, 2010 | Gepost om 17:58 uur | 326 keer bekeken
Het Nederlands elftal heeft zich vrijdag geplaatst voor de halve finale van het WK in Zuid-Afrika. Oranje werd één helft overklast door de Zuid-Amerikanen, maar knokte zich in de tweede helft terug: 2-1.

In het verleden werkten beiden historische duels af. Zoals in 1994 en 1998. Ook dit duel kan tot die categorie gerekend worden. Met een groot verschil. Ditmaal was Oranje de Brazilianen de baas. In een wedstrijd met twee gezichten, een te slap Nederland voor rust en een strijdvol Oranje na rust, wist de ploeg van bondscoach Bert van Marwijk de zege over de streep te trekken. Een bloedstollende voetbalshow werd winnen afgesloten: 2-1. Zuid-Afrika is voor even van Oranje.

Passie en hartstocht zitten diepgeworteld in de cultuur van de Brazilianen. Veel dieper dan in Nederland. Dat kwam in de eerste helft ook tot uiting op het veld, waar de Goddelijke Kanaries de Oranje Leeuwen op beleving aftroefde. De vijfvoudig wereldkampioen was scherper en doortastender dan de Nederlandse equipe. Daarnaast bezat de ploeg van Dunga over messcherpe aanvallen, die dwars door het hart van Oranje sneden.

Het moet gezegd worden. De Brazilianen toonde hun passie tot het irritante aan toe. Bij elke scheidsrechterlijke beslissing werd geprotesteerd. Meestal hadden de Zuid-Amerikanen daarbij geen recht van spreken, zoals tijdens het afgekeurde doelpunt van Robinho. Assist-gever Dani Alves stond immers buitenspel, al blijft de vraag of de grensrechter de man van de assist of de doelpuntenmaker nadien terecht wees.

Nederland speelde te mat voor een dergelijk affiche. Typerend was de hoekschopvariant, waarmee Arjen Robben de bal een klein tikje gaf en weg holde. Bedoeling was om te doen geloven dat Wesley Sneijder de corner ging nemen om vanuit de hoek meteen het vijandelijke doel te bestormen. Maar nog voor Sneijder het goed en wel doorhad, werkte Dani Alves het speeltuig al weg uit de gevarenzone.

Oranje keek op dat moment al tegen een achterstand aan. Na tien minuten mocht Robinho vrij doorsteken en de bal simpel achter Stekelenburg leggen: 1-0. De pass van Felipe Melo, dwars door het hart van de verdediging (bestaande uit Hetinga en Ooijer, omdat Mathijsen in de warming-up last kreeg van knieklachten) had nooit aan mogen komen. De pass had eigenlijk ook niet gegeven mogen worden, maar Robben liet Melo simpel uit zijn rug weglopen.

Kaka had daarna de 2-0 op zijn schoen, maar de flitsende combinatie met Robinho en Luis Fabiano werd niet doeltreffend afgerond. Op gevoel plaatste Kaka de bal in de bovenhoek, maar Stekelenburg pareerde de poging met zijn vingertoppen. Het was afgezien van de goal het hoogtepunt van de eerste helft. Overtredingen van Robin van Persie en Mark van Bommel, beiden niet bestraft, verrieden daarna frustratie.

Na de pauze wist Oranje wat het te doen stond. In een vroegtijdig stadium het duel kantelen. Een op voorhand moeilijk opdracht, maar Nederland toonde aan over een heleboel veerkracht te beschikken. Al werd de ploeg van Van Marwijk daarbij wel in het zadel geholpen door Brazilië. Melo schampte immers een voorzet van Sneijder, waarna doelman Julio Cesar volledig in het luchtledige tast: 1-1.

Alsof door de bliksem getroffen wist Oranje het duel naar zijn hand te zetten. De Brazilianen hadden een tik gekregen van de eigen goal en Nederland zag het licht. Een tweede goal was het gevolg. Een corner van Robben werd verlengd via Dirk Kuyt en door Sneijder, de kleinste van het stel, ingekopt: 2-1. De wedstrijd ontbrandde daarna. Nederland en Brazilië vochten in 1974, 1994 en 1998 al historische duels in deze match mag in hetzelfde rijtje worden geschaard.

De frustraties bij de Brazilianen liepen op. Melo kreeg een terechte rode kaart nadat hij zijn noppen in het bovenbeen van Robben plantte. Wat volgde was een bloedstollend kwartier, waarin de vijfvoudig wereldkampioen op zoek ging naar de gelijkmaker en Oranje er alles aan deed de gemaakt voorsprong te continueren. Voor beiden doelen waren hachelijke situaties te noteren. Gescoord werd er echter niet meer, waardoor Oranje een historische zege boekt.


Oranjediscounter, voor echte supporters.
De voordeligste oranje artikelen winkel.
   |   Vodafone Aanbiedingen

Adverteren ? Vraag naar de prijzen.

Reacties

Geef jouw mening over dit artikel!