Oranje weer net niet

Wed 50 euro gratis op de Oranje wedstrijden | 12 juli, 2010 | Gepost om 0:41 uur | 207 keer bekeken
Spanje is de nieuwe wereldkampioen. De regerend Europees kampioen was in de finale van het WK in Zuid-Afrika met 0-1 te sterk voor Nederland. Andrés Iniesta trof in de tweede helft van de verlenging doel.

Negentig minuten lang hielden beide ploegen elkaar in bedwang. Pas in de verlenging wist Spanje Nederland – dat op dat moment met tien man speelde na een rode kaart voor John Heitinga – op de knieën te krijgen. Iniesta werd over het hoofd gezien en schoot diagonaal hard raak: 0-1.

Na een bloedstollende avond in Soccer City was de wereldtitel voor het Nederlands elftal op het WK in Zuid-Afrika net iets te hoog gegrepen. Spanje bleek in de finale te goed, al kwam dat pas in de tweede helft van de verlenging tot uiting. Andres Iniesta scoorde in de 116e minuut de 1-0. Even eerder was John Heitinga met rood van het veld gegaan.

In de openingsfase was Spanje aanmerkelijk beter. De Europees kampioen zette de tegenstander meteen onder druk. Sloop als het ware tussen de linies van Nederland door.

Dat leidde al snel tot aardige kansen. Maarten Stekelenburg kon maar net redden bij een kopbal van Sergio Ramos. John Heitinga haalde een schot van dezelfde Ramos voor de doellijn weg. David Villa knalde van dichtbij in het zijnet.

Nadat Spanje in minder dan een kwartier drie goede mogelijkheden had gemist ontstond er iets meer evenwicht. Nederland ging wat verder ‘naar voren’ verdedigen, dwong de tegenstander zo ook fouten te maken.

Het duel was aanvankelijk niet hoogstaand, wel hard. Nigel de Jong en Wesley Sneijder maakten overtredingen die er niet om logen. Al snel kregen de beide controlerende middenvelders, De Jong en Mark van Bommel, de gele kaart van de Engelse arbiter Howard Webb.

Af en toe kwam Oranje daarna wat dreigend in de buurt van het Spaanse doel. Na een slim genomen hoekschop van Arjen Robben was er voor Joris Mathijsen een aardige schietkans. Hij schrok en maaide over de bal. Vlak voor rust knalde Robben in de korte hoek, doelman Iker Casillas was er net op tijd bij.

Na de hervatting veranderde het spelbeeld, er kwamen meer kansen. Het werd levendiger, pakkender. De ontmoeting bleef hard, vooral aan Nederlandse zijde liep het aantal gele kaarten flink op. Spanje was nog steeds wat dreigender. Villa miste meteen na de hervatting maar net bij de tweede paal, na goed doorzetten van Carles Puyol.

Toch liet Oranje zich ook zien. Na 62 minuten was er ineens een prachtige pass van Sneijder, waardoor Robben alleen op Casillas af kon. De Spaanse doelman redde voortreffelijk. Een paar minuten later deed zich een vergelijkbare situatie voor. Weer redde Casillas. In de slotfase zijn er nog riante kansen, voor Villa en Ramos. Beiden misten. Dat betekende verlengen.

In extra tijd nam de druk op Oranje toe. Heitinga haalde de doorgebroken Iniesta onderuit en kreeg de rode kaart. Er waren op dat moment nog tien minuten te gaan. Die duurden voor Nederland net iets te lang.


Oranjediscounter, voor echte supporters.
De voordeligste oranje artikelen winkel.
   |   Vodafone Aanbiedingen

Adverteren ? Vraag naar de prijzen.

Reacties

Geef jouw mening over dit artikel!