Huntelaar schiet Oranje naar winst

Wed 50 euro gratis op de Oranje wedstrijden | 9 oktober, 2010 | Gepost om 10:25 uur | 52 keer bekeken
Met alweer zijn zesde doelpunt in de laatste drie interlands heeft Klaas-Jan Huntelaar vrijdagavond het Nederlands elftal voorbij Moldavië geschoten (0-1).

Oranje begint door de verdiende zege komende dinsdag zonder puntenverlies aan de topper in groep E van de EK-kwalificatie tegen het eveneens nog ongeslagen Zweden.

Huntelaar maakte in zijn 39e interland alweer zijn 22e treffer, een prestatie die aan kracht wint als je weet dat de aanvaller tijdens landenwedstrijden regelmatig genoegen moest nemen met een korte invalbeurt. Hij is niet zo lichtvoetig als Robin van Persie, de eerste spits van Oranje op het WK. Oog in oog met de doelman van de tegenstander is Huntelaar wel erg doeltreffend. De op dit moment geblesseerde Van Persie zal hard moeten knokken om zijn plaatsje centraal in de aanval terug te krijgen.

Het Nederlands elftal voetbalde in een ambiance die deed denken aan de periode toen de voormalige Sovjet-Unie nog schuil ging achter het ijzeren gordijn. Er blies een koude wind door het Zimbru-stadion en de hobbelige grasmat werd tijdens de wedstrijd slechter en slechter. Op de tribunes schreeuwden mannen met vierkante gezichten en snorren: ‘Holland Kaput.’ Soldaten in groene uniformen vonden het allemaal best.

Oranje worstelde in de aanloop van het derde duel in de EK-kwalificatie in navolging van clubteams als Liverpool en Bayern München met de gevolgen van een overvolle voetbalkalender. Het seizoen is pas enkele maanden oud maar toch klaagden veel spelers al over vermoeidheid en kleine pijntjes. De echte ziekenboeg is inmiddels gevuld met Robin van Persie, Arjen Robben, Eljero Elia, Theo Janssen, Vurnon Anita, Ron Vlaar en Hedwiges Maduro.

Nigel de Jong was wel beschikbaar maar moet van bondscoach Bert van Marwijk eerst maar eens verzinnen hoe hij kan breken met een serie van smerige tackles. Met Rafael van der Vaart naast Mark van Bommel op het middenveld won het spel van Oranje aan franje en verrassing. De spelmaker van Tottenham Hotspur bereidde in de 37e minuut met een geniale voetbeweging ook de treffer van Huntelaar voor.

De spits van Schalke 04 beloonde zijn ploeg voor enkele aardige combinaties waarbij Van der Vaart en Wesley Sneijder vaak een hoofdrol speelden. Oranje koesterde veruit het meeste balbezit maar kreeg niet veel mogelijkheden omdat Dirk Kuyt en Ibrahim Afellay zelden over de flanken doorkwamen. Ook diepe spits Huntelaar werd onvoldoende aangespeeld.

De verliezend finalist van het laatste WK dicteerde ook de tweede helft, maar verzuimde snel verder afstand te nemen. Doelman Namasco voorkwam na 51 minuten met een prachtige reflex dat Sneijder scoorde. Hij had nog geen dertig tellen later geluk dat John Heitinga op de lat kopte. Kuijt (62e minuut) en Huntelaar (75e minuut) deelden de genadeklap eveneens niet uit.

(ANP)


Oranjediscounter, voor echte supporters.
De voordeligste oranje artikelen winkel.
   |   Vodafone Aanbiedingen

Adverteren ? Vraag naar de prijzen.

Reacties

Geef jouw mening over dit artikel!