Oranje loopt over Zweden heen

Wed 50 euro gratis op de Oranje wedstrijden | 13 oktober, 2010 | Gepost om 9:39 uur | 96 keer bekeken
Dinsdag was de dag van Klaas-Jan Huntelaar en Ibrahim Afellay. De twee internationals stonden in de Amsterdam Arena op indrukwekkende wijze aan de basis van de even zo imponerende zege van het Nederlands elftal op Zweden: 4-1.

De spits en linksbuiten vonden elkaar kinderlijk eenvoudig in het EK-kwalificatieduel en scoorden beiden dan ook twee keer. Voor Huntelaar was het alweer zijn 24ste doelpunt voor Oranje – hij komt daarmee op gelijke hoogte met Marco van Basten. Afellay vond tegen Zweden voor de eerste keer het net als international.

Mond gesnoerd

Waarschuwingsschoten werden de voorbije dagen gelost uit het kamp van de Zweden, door het Nederlands elftal te bekritiseren om het ’te harde voetbal’ en te stellen dat er in de Arena grote kans op succes was. “In percentages denk ik zestig tegen veertig in ons voordeel”, sprak PSV’er Ola Toivonen toen nog vol hoop.

Na 36 minuten zette het Nederlands elftal met een dikke viltstift een streep door die ambitieuze woorden. De 2-0 van Afellay maakte van het overige uur een formaliteit wat betreft het resultaat. Nederland had geen kind meer aan Zweden en swingde naar een overtuigende 4-1 overwinning.

Na de zeges op San Marino (0-5), Finland (2-1) en Moldavië (0-1) rekent Oranje dus ook met de zwaarste tegenstander van Groep E af. De Zweden waren de reeks goed begonnen met zes punten uit twee wedstrijden en konden zich een week lang volledig richten op de wedstrijd tegen Oranje, omdat ze vrijdag gevrijwaard waren van EK-verplichtingen. De weerstand van de ‘internationaal gelouterde ploeg’, zoals Bert van Marwijk de tegenstander omschreef, reduceerde echter flink na de vliegende start van het Nederlands elftal.

Uit het boekje

Een aanval uit het boekje lag aan de basis van de eerste klap die Oranje al na een kleine vier minuten uitdeelde. Joris Mathijsen stak het middenveld over en zocht Wesley Sneijder, die met een subtiel hakje de doorgelopen Rafael van der Vaart op maat bediende. De middenvelder bewees dat diepgang Nederland tegen goede tegenstanders niet hoeft op te breken en speelde in één keer door naar Huntelaar, die met een uiterst koele schuiver de score opende: 1-0.

De brutaliteit waarmee Zweden de wedstrijd tegemoet ging was plots verdwenen. Lang moesten de bezoekers het slechts met één moment in de buurt van het vijandige doel doen. Toivonen liep na twintig minuten spelen weg uit de ruggen van de Oranje-verdedigers en verschalkte Maarten Stekelenburg, maar zag zijn lob net langs het doel van het Nederlands elftal stuiteren.

Afellay is los

Daarna was het weer de beurt aan Oranje. Een lachwekkende ingooi van linksback Behrang Safari belandde in de voeten van Sneijder. De spelverdeler gaf de bal mee aan Afellay, die met een diagonale schuiver zijn eerste doelpunt in dienst van de nationale ploeg maakte: 2-0. Het Nederlands elftal werd sterker naarmate de wedstrijd vorderde en speelde Zweden vooral in de eerste fase na rust volledig zoek. Flitsende combinaties volgden elkaar in razendsnel tempo op en dat werd uiteindelijk beloond met twee fraaie doelpunten.

Aan de zijlijn gooide uitblinker Afellay er een aantal fraaie scharen uit en in plaats van de actie te ver door te drijven, koos de PSV’er voor de meest verstandige optie: de voorzet. Zijn bal vond de volledig vrijstaande Huntelaar, die zijn achtste doelpunt in deze nog prille EK-kwalificatiereeks binnen kopte. De 3-0 werd snel opgevolgd door opnieuw een Oranje-treffer, ditmaal met Huntelaar als aangever en Afellay als afmaker. De linksbuiten nam een pass van zijn ploeggenoot uitstekend aan en passeerde Andreas Isaksson met een schot hoog in het doel: 4-0.

Maar de mooiste combinatie van de wedstrijd kreeg niet het doelpunt dat het verdiende. Een vloeiende één-twee tussen Huntelaar en Sneijder mondde uit in een enorme kans voor Jeremain Lens, maar de invaller faalde in de afronding en vond Isaksson op zijn weg.

Punt van zorg

Toch was er niet alleen reden tot feest in het Oranje-kamp. Een punt van zorg was de onnodige tegentreffer van FC Groningen-speler Andreas Granqvist en de periode die daarop volgde. Ondanks de ruime voorsprong wankelde Oranje even en mocht het zijn handjes dichtknijpen dat de bezoekers het verschil niet kleiner maakten. Een ander teleurstellend bericht was het uitvallen van Dirk Kuyt met een enkelblessure. De aanvaller, die tijdens het vorige trainingskamp van Nederland ook al geblesseerd afhaakte, vertrok naar het ziekenhuis om zich te laten onderzoeken.


Oranjediscounter, voor echte supporters.
De voordeligste oranje artikelen winkel.
   |   Vodafone Aanbiedingen

Adverteren ? Vraag naar de prijzen.

Reacties

Geef jouw mening over dit artikel!