Brazilië en Oranje komen niet tot scoren

Wed 50 euro gratis op de Oranje wedstrijden | 4 juni, 2011 | Gepost om 22:31 uur | 58 keer bekeken
Tim Krul doorstond zijn debuut als international met verve en Ibrahim Afellay wist zich te ontpoppen tot gevaarlijkste man aan Nederlandse zijde: die twee conclusies kan Bert van Marwijk sowieso trekken uit de oefeninterland tegen Brazilië van zaterdagavond. Na ontmoetingen met landen als Hongarije, Oostenrijk en Turkije ontmoette Nederland in Goiania een opponent van formaat. Ons land hield zich staande, maar wist te imponeren noch te scoren (0-0).

De gastheer van het WK 2014 toonde zich een interessante tegenstander voor Nederland. Van meet af aan zocht a Seleção, voortdurend aangemoedigd door het aanwezige publiek, de weg naar nieuwkomer Krul en dat leidde tot een paar kleine kansen in het eerste kwartier. Robinho werd echter teruggevlagd voor buitenspel bij een Braziliaanse treffer, een afstandsschot van Elano zeilde naast en Neymar was gevaarlijk, maar niet doeltreffend. Bij de beste kans voor de gewilde aanvaller van Santos liep Gregory van der Wiel tijdig terug voor nuttig defensief werk.
Na zo’n twintig minuten stoomde Nederland plots snel via enkele schijven op richting de laatste linie van Brazilië. De uitbraak eindigde na een kopbal van Robin van Persie (die precies zes jaar geleden debuteerde tegen Roemenië) met een kans voor uitblinker Afellay, maar die schoot tegen Júlio César aan en liet de mogelijkheid zo onbenut. Brazilië behield het overwicht, maar Krul in verlegenheid brengen lukte amper. Júlio César op zijn beurt moest juist zijn uiterste best doen op een snoeiharde poging van Afellay uit de tweede lijn; dat lukte. Dirk Kuyt had de mogelijkheid de keeper weer aan het werk te zetten, maar kopte een voorzet verkeerd in.

Aan het begin van de tweede helft kwam Brazilië opnieuw agressief uit de startblokken. De defensie van Oranje moest alle zeilen bijzetten om de voorhoede en het middenveld van de vijfvoudig wereldkampioen af te stoppen: Krul bleek een zekere factor tussen de palen en was niet op een misser te betrappen. In aanvallend opzicht liet Nederland op zich wachten. Bert van Marwijk paste niet direct wissels toe en liet zijn beginopstelling intact; pas na een uur zette hij Klaas-Jan Huntelaar (voor Van Persie), Eljero Elia (voor Kuyt) en Hedwiges Maduro (voor Nigel de Jong) erbij.
De nieuwkomers in de ploeg wisten geen nieuw elan te brengen. Nederland probeerde op meerdere manieren door te breken, maar liep zich stuk op de degelijke Zuid-Amerikaanse achterhoede; als die eens werd uitgespeeld, stond Júlio César er immer als goed bewapend sluitstuk. Ook de tweede gele kaart van Ramires, die hij kreeg voor een overtreding op Arjen Robben, veranderde weinig aan het spelbeeld. Brazilië deed haar best Oranje in de val te laten lopen en zo revanche te nemen voor de nederlaag op het WK van vorig jaar, maar het lukte niet. Op weg naar het WK 2014 zal Mano Menezes zijn elftal verder moeten kneden, op weg naar nieuwe successen.


Oranjediscounter, voor echte supporters.
De voordeligste oranje artikelen winkel.
   |   Vodafone Aanbiedingen

Adverteren ? Vraag naar de prijzen.

Reacties

Geef jouw mening over dit artikel!