Oranje verslaat Engeland in tweede helft

Wed 50 euro gratis op de Oranje wedstrijden | 29 februari, 2012 | Gepost om 23:13 uur | 111 keer bekeken
Na een bizarre tweede helft heeft het Nederlands elftal voor de tweede keer in de historie op Wembley gewonnen. In blessuretijd krulde Arjen Robben Oranje naar de overwinning: 2-3.

Het leek erop dat Nederland een zeker lijkende overwinning uit handen had gegeven. In de laatste vijf minuten kwam Engeland van 0-2 terug tot 2-2, maar met een prachtig doelpunt bepaalde Robben anders. Vervelend moment was de aftocht van zowel Huntelaar als de Engelse verdediger Chris Smalling, pal na het tweede Oranje-doelpunt. Beide spelers knalden hard met de koppen tegen elkaar en liepen behoorlijke fysieke schade op.

De basisopstelling van Oranje week woensdagavond slechts op twee plaatsen af van de opstelling waarin de WK-finale in 2010 werd verloren. Alleen Khalid Boulahrouz (voor Gregory van der Wiel) en Erik Pieters (voor Giovanni van Bronckhorst) waren ‘nieuwelingen’. Voor Robin van Persie was het een mooie gelegenheid zijn kwaliteiten, al jaren bekend in de Premier League, op Engelse bodem ook in Oranje te laten zien.

Daar kwam het in de 45 minuten die hij speelde niet van, al dient gezegd dat dit niet direct aan Van Persie zelf lag. Oranje speelde voor rust in een laag tempo en creëerde slechts een paar halve kansen. Omdat Engeland, waar Stuart Pearce voor het eerst op de bank zat als interim-bondscoach, niet veel beter speelde, ontspon zich een slechte eerste helft met amper hoogtepunten.

Pieters, fit genoeg voor 45 minuten, had het zwaar met Adam Johnson. Telkens als de buitenspeler van Manchester City aan de bal kwam, bleef de verdediger achteruit lopen. Het leidde tot een paar hachelijke momenten, maar gevaarlijke doelpogingen bleven uit. Van de ‘zorgenkindjes’ Arjen Robben en Wesley Sneijder maakte alleen Robben voor rust een redelijke indruk. Hij was de enige bij Oranje die een actie probeerde te maken.

Na de thee beet Engeland het spits af via Daniel Sturridge. De aanvaller van Chelsea dwong Maarten Stekelenburg tot een redding in de korte hoek. Huntelaar was ondertussen in het veld gekomen voor Van Persie en liet zich na 54 minuten gelden met een pegel van afstand (net naast). Drie minuten later was het uit het niets wél raak. Nigel de Jong onderschepte de bal op het middenveld, gaf de bal mee aan Robben en die knalde na een typische ‘Robben-dribbel’ prachtig raak (0-1).

Net na die dreun voor de Engelsen kwam de knock-out, letterlijk en figuurlijk. Huntelaar zette de aanval op, speelde af op Kuyt, waarna de Schalke 04-spits de bal terugkreeg en recht voor het Engelse doel keihard raak kopte (0-2). Pal na zijn kopbal knalde verdediger Smalling met zijn hoofd op die van Huntelaar. De schrik zat er door het hele stadion goed in toen beide spelers bleven liggen. Na een lange behandeling ging Smalling per brancard het veld af en Huntelaar aan de arm van de Oranje-doktoren.

Het spel zakte daarna behoorlijk in, totdat Gary Cahill zes minuten voor tijd voor Stekelenburg opdook. De verdediger rondde koelbloedig af (1-2) en gaf de Engelsen hoop. Toen Ashley Young even later ook nog de 2-2 binnen stifte, leek de Oranje-zege weg. In blessuretijd liet Robben echter nog één keer van zich horen. Vanaf rechts schoot hij prachtig achter de kansloze Joe Hart (2-3).

De Oranje-zege op Wembley was niet alleen de tweede in de geschiedenis, het vijzelde vooral het zelfvertrouwen richting het EK op. Dat een voorsprong in de slotfase nog werd weggegeven, zal Bert van Marwijk snel vergeten. Winnen op Wembley is slechts weinigen gegeven.


Oranjediscounter, voor echte supporters.
De voordeligste oranje artikelen winkel.
   |   Vodafone Aanbiedingen

Adverteren ? Vraag naar de prijzen.

Reacties

Geef jouw mening over dit artikel!