Superieur Spanje wint EK 2012

Wed 50 euro gratis op de Oranje wedstrijden | 2 juli, 2012 | Gepost om 9:19 uur | 92 keer bekeken
Een superieur Spanje legde zondagavond ten koste van Italië beslag op de EK-titel. De Spanjaarden speelden in de finale hun beste voetbal van de eindronde en gingen volledig terecht met hun derde toernooizege op rij aan de haal: 4-0.

Spectaculaire start

De Spaanse spelers rekenden in Kiev razendsnel af met het etiket ‘saai’ dat hen door critici tijdens het toernooi was opgeplakt. De ploeg van Vicente Del Bosque gaf vanaf het beginsignaal vol gas en liep de Italiaanse verdediging bij vlagen onder de voet. De openingstreffer van David Silva na veertien minuten was dan ook volledig verdiend. De kleine middenvelder kopte van vijf meter raak na een strakke voorzet van Cesc Fàbregas vanaf de rechterflank.

Italië schrok duidelijk van de aanvalslust van de Spanjaarden en had een minuut of tien nodig om op adem te komen. Daarna durfden de Azzurri wat meer uit hun schulp te kruipen. Iker Casillas moest twee keer aan de bak op schoten van Antonio Cassano. Daarnaast werkte de doelman twee gevaarlijke voorzetten van Andrea Pirlo uit de gevarenzone.

Alba bekroont perfecte counter

Spanje probeerde in die fase vooral gebruik te maken van de ruimte die de Italiaanse verdediging tijdens het aanvallen liet. Een paar keer brak La Roja gevaarlijk uit zonder te scoren, maar na 41 minuten werd het alsnog 0-2 na een sublieme counter. Jordi Alba kopte een lange trap van Casillas naar Xavi en liep in volle sprint door. Xavi stuurde Alba daarna precies op tijd de diepte in en de linksback schoot knap raak achter Gianluigi Buffon.

De Italiaanse bondscoach Cesare Prandelli voerde tijdens de rust al zijn tweede wissel door. Hij stuurde Antonio Di Natale in het veld voor Cassano, nadat hij eerder al Federico Balzaretti had ingebracht voor de geblesseerde Giorgio Chiellini. Het inbrengen van Di Natale leverde Italië direct na de pauze een kans op, maar de spits schoot slordig over.

Uitvallen Motta nekt Azzurri

Spanje behield de controle en bleef op de ruimtes achter de Italiaanse verdediging loeren. Cesc Fàbregas zorgde met een schitterende individuele actie bijna voor de derde Spaanse goal. Hij kapte op de hoek van het vijfmetergebied twee verdedigers uit, maar wist de bal net niet achter Buffon te werken. Kort daarna werd Spanje een glaszuivere strafschop door de neus geboord, want Leonardo Bonucci zag zijn handsbal in de zestien onbestraft blijven.

Italië mocht ondanks de Spaanse dominantie blijven hopen, maar de kansen van de blauw-witten waren na een dik uur spelen definitief verkeken. De pas ingebrachte Thiago Motta raakte zwaar geblesseerd aan zijn hamstring en viel uit. Bondscoach Cesare Prandelli kon geen vervanger inbrengen omdat hij al drie keer had gewisseld. Met tien man was Italië niet bij machte het Spanje nog moeilijk te maken, waardoor die ploeg een nieuwe triomf niet meer kon ontgaan.

Aangeslagen Italië wordt Spaans speeltuig

In de slotfase speelde het superieure Spanje met zijn zwaargewonde Italiaanse prooi. Invaller Fernando Torres strooide na een pass van Xavi nog meer zout in de Italiaanse wonden: 3-0. Het was de derde goal van de Chelsea-spits dit toernooi, die zich daardoor tot gedeeld topscorer van het EK kroont. Torres gaf in de 87ste minuut ook nog de assist voor de 4-0 van clubgenoot Juan Mata, die pas net in het veld stond. Van dichtbij kon de aanvallende middenvelder niet missen.

Unieke trilogie

Voor Spanje is het na de zeges op het EK van 2008 en WK van 2010 de derde toernooizege op rij. Het is een unieke prestatie van de Spanjaarden; nooit eerder won een land drie eindrondes achter elkaar.


Oranjediscounter, voor echte supporters.
De voordeligste oranje artikelen winkel.
   |   Vodafone Aanbiedingen

Adverteren ? Vraag naar de prijzen.

Reacties

Geef jouw mening over dit artikel!