Oranje zet reuzenstap richting WK 2014

Wed 50 euro gratis op de Oranje wedstrijden | 16 oktober, 2012 | Gepost om 22:05 uur | 303 keer bekeken
Het Nederlands elftal heeft amper drie maanden na de rentree van bondscoach Louis van Gaal een reuzenstap gezet op weg naar het WK in Brazilië. Het gevaarlijke Roemenië werd in eigen huis op een pijnlijke nederlaag getrakteerd: 1-4.

Zonder sterkhouders Wesley Sneijder en Arjen Robben kon de zege in de Roemeense hoofdstad als zeer knap aangemerkt worden. Jeremain Lens (fraaie kopbal), Bruno Marins Indi, Rafael van der Vaart en Robin van Persie maakten de Oranje-doelpunten. Na vier WK-kwalificatiewedstrijden is de ploeg van Van Gaal foutloos koploper in groep D. Belangrijker is dat het WK in Brazilië lonkt.

Vanaf de eerste seconde was het vuurwerk tussen de koplopers uit de groep. Roemenië vuurde als eerst. Na een overtreding van John Heitinga schoot Gabriel Torje een vrije trap op de lat. De tussenkomst van Maarten Stekelenburg was daarbij extreem noodzakelijk. In de negende minuut ontstond de eerste kans voor Oranje. Een hoekschop van Van der Vaart werd door Roemenië-doelman Ciprian Tatarusanu weg gebokst, maar Lens kopte de afgeslagen bal op magnifieke wijze over alles en iedereen heen in de kruising (0-1).

Dat doelpunt leidde een uitstekende fase van het Nederlands elftal in. Met goed positiespel en een verzorgde passing worstelde Roemenië voor eigen publiek, maar tussen het Oranje-balbezit door waren er ook kansen voor de thuisploeg. Zo mocht Gheorghe Grozav, weggelopen uit de rug van Ron Vlaar, alleen op Stekelenburg af. De sluitpost stond zijn mannetje uitstekend, net als bij de eerste honderd procent kans van Roemenië.

Robin van Persie, die weinig in het spel voorkwam, zag een listig hakje gekeerd worden door Tatarusanu na goed werk van Luciano Narsingh. De op dat moment beslissend lijkende 0-2 viel na een half uur. Van der Vaart, die Oranje dinsdag dikwijls op sleeptouw nam, slingerde een vrije trap perfect voor. Bruno Martins Indi, de laatste tijd vaker doeltreffend, zette Oranje op rozen.

Wat volgde was een uiterst onrustig kwartier waarin de equipe van Van Gaal liet zien dat het af en toe nog afwezig lijkt. Roemenië voerde een enorme druk uit op het Oranje-doel. De 1-2 van Ciprian Marica, na zwak werk van aanvoerder Kevin Strootman en John Heitinga, was het logische gevolg. Het aantal decibel wat na dat doelpunt van de Roemeense tribunes rolde, zal in veel Nederlandse discotheken niet toegestaan zijn.

Narsingh kreeg de 55.000 fans echter stil. Op snelheid won hij een duel van Gabriel Tamas, waarna laatstgenoemde de PSV’er neertrok. Scheidsrechter Craig Thomson, ons nog bekend van Nederland-Duitsland op het EK, wees zonder twijfel naar de stip. Van der Vaart bekroonde zijn goede spel door de strafschop te benutten (1-3). De Roemeense thee werd daarna met iets meer rust in de Oranje-hoofden opgedronken.

De spectaculaire eerste helft kreeg na rust geen vervolg. Roemenië kreeg het lange tijd niet voor elkaar om het doel van Stekelenburg onder vuur te nemen. Pas in de slotfase, toen volksheld Adrian Mutu in het veld kwam, veerden de fans nog even op. Uit een counter maakte Robin van Persie op aangeven van Narsingh nog de 1-4. Het was een passend slot na een zeer verdienstelijk optreden van de Oranje-mannen. Het WK in Brazilië is na vier van de tien kwalificatiewedstrijden al haast niet meer te missen.


Oranjediscounter, voor echte supporters.
De voordeligste oranje artikelen winkel.
   |   Vodafone Aanbiedingen

Adverteren ? Vraag naar de prijzen.

Reacties

Geef jouw mening over dit artikel!