Van Gaal: De Roemenen hebben kwaliteiten

Wed 50 euro gratis op de Oranje wedstrijden | 16 oktober, 2012 | Gepost om 14:59 uur | 127 keer bekeken
Waar staat Oranje? Het Nederlands elftal krijgt daar dinsdag tegen Roemenië weer een beter idee van. De krachtmeting in Boekarest is van groot belang in de strijd om een direct ticket voor het WK in Brazilië. Bovendien kan de druk van de ketel gehaald worden.

De weg naar volwassenheid, de weg ook naar Brazilië, zou er één met hobbels worden. Van het vernieuwde Oranje werd verwacht dat er flink geklust zou worden, met een bijhorend resultaat. Resultaattechnisch is er vooralsnog echter geen vuiltje aan de lucht, met de maximale score. Winst in Boekarest betekent zelfs dat een WK-ticket voor het grijpen ligt.

Dat is de perfecte steun in de rug van een aantal nieuwe basisspelers, waarvan Ricardo van Rhijn, Bruno Martins Indi en Luciano Narsingh het minst ervaring hebben. Over anderhalf jaar zullen zij de oudere generatie moeten kunnen ondersteunen. Op het EK in Frankrijk, in 2016, zal de kar volledig door de nieuwe generatie getrokken moeten worden.

Dan is ook duidelijk of zij de sprong naar de Europese top hebben kunnen maken. Juist daarom stelt Van Gaal ze op in wedstrijden als vanavond en ook eerder tegen Turkije. In dat licht zou het geen verbazing wekken als hij Jordy Clasie de voorkeur geeft boven Nigel de Jong. Liever nu al ervaring opdoen, tegen Roemenië, dan straks pas op het WK tegen de toplanden. Het voor de leeuwen gooien beheerst Van Gaal als de beste.

Van spanning is bij hem geen sprake, betoogde hij maandag. “Maar jullie maken het spannend”, wees hij naar de pers. “Daar ben ik jullie erg dankbaar voor. Als ik het allemaal lees en zie, dan denk ik: jullie helpen de bondscoach.” Want ook de spelers krijgen de berichtgeving rond de wedstrijd tegen Roemenië mee.

“Ik denk dat iedere wedstrijd in een WK-kwalificatiereeks belangrijk is. Turkije was dat en daarna Hongarije. Andorra was in jullie ogen dan minder belangrijk”, analyseert Van Gaal het mediagedrag met een knipoog, want de coach is ontspannen. “Roemenië heeft van Turkije gewonnen. Dat vond ik een geweldige prestatie. Ik schatte Turkije namelijk hoger in. De Roemenen hebben ontegenzeggelijk kwaliteiten.”

Het controleren van een wedstrijd is het Oranje van Van Gaal vooralsnog bij momenten gelukt. Tegen België, de eerste wedstrijd van het tweede tijdperk Van Gaal, lukte dat het minst goed. Het elftal heeft volgens de coach sindsdien ‘drie stappen in de goede richting’ gezet, al viel het optreden tegen Andorra niet mee. Tegen Roemenië kan Van Gaal tijd kopen voor het vormen van zijn ploeg. Boetserend en al komt het WK in Brazilië bij winst namelijk erg dichtbij. En dat werkt toch net wat lekkerder.

Vermoedelijke opstelling Oranje: Stekelenburg; Van Rhijn, Heitinga, Vlaar, Martins Indi; Clasie, Strootman, Van der Vaart; Narsingh, Van Persie, Lens.


Oranjediscounter, voor echte supporters.
De voordeligste oranje artikelen winkel.
   |   Vodafone Aanbiedingen

Adverteren ? Vraag naar de prijzen.

Reacties

Geef jouw mening over dit artikel!