Geintje Low, beetje voor de wedstrijd

juni 15, 2012

Miljoenen mensen over de hele wereld zagen hoe de Duitse bondscoach Joachim Löw in de 22ste minuut van de zo belangrijke wedstrijd tegen Nederland, een geintje uithaalde met de ballenjongen. Grappig natuurlijk, maar toch riep de actie vooral verbazing en ongeloof op: was de coach echt zo kalm om op dat moment zoiets te doen?

Op het moment dat we zagen hoe Löw de jongen van achteren benadert en hem de bal uit zijn armen tikt, was het de 22ste minuut en stond het nog 0-0. De jongen lacht, de coach lacht, de kijkers lachen. Toch constateerden Duitse media achteraf dat, terwijl zijn elftal nog volop streed om een plek in de kwartfinales veilig te stellen, het niet het meest gepaste moment was voor dit soort grapjes. Löw liet na afloop wel weten dat het ‘een beetje voor de wedstrijd was’.

Beeldvorming UEFA
Die indruk werd niet gewekt, omdat de tijd in de getoonde beelden gewoon doorloopt. De UEFA laat desgevraagd aan het Duitse Stern weten dat de beelden voor aanvang van de wedstrijd in Charkov werden geschoten. ‘Dit gebeurde ongeveer 15-20 minuten voor de wedstrijd,’ aldus een woordvoerder van de voetbalorganisatie.

Volgens Stern blijft het opmerkelijk dat de UEFA, de rechthebbende van de beelden, er niet bij vermeldt dat het geen live-fragment betrof. Mogelijk was het bedoeld om een positief beeld te vormen over het EK en om aan te tonen dat de stemming goed was, zo wordt geredeneerd.

Feit blijft dat miljoenen kijkers, al is het maar voor een paar seconden, even op het verkeerde been werden gezet. Zo wordt hun perceptie over de Duitse bondscoach in actie en sfeer van de wedstrijd onbewust beïnvloed. Opvallend ook volgens Stern: beelden van Europarlementariërs in het publiek, die protesteren met een poster in verband met de schending van de mensenrechten in gastland Oekraïne, halen de uitzending niet.

Bild concludeert dat het maar goed is dat Nederland op dat moment niet voor stond en dat de Duitsers hebben gewonnen. Zij kunnen nu nog wat breder glimlachen om het geintje van hun bondscoach.

Training Oranje morgen verplaatst

juni 13, 2012

Bert van Marwijk heeft de training van Oranje van donderdag, daags na het cruciale duel met Duitsland vanavond, verplaatst naar later in de middag.

Aanvankelijk moesten de internationals al om 12.00 uur opdraven, maar gezien het late tijdstip van spelen vanavond (20.45) en de lange reis nog terug vanuit Charkov naar Krakau is besloten om de trainingssessie nu om 17.30 uur te beginnen in het Reymana-stadion.

Overmars: Oranje te voorspelbaar

juni 13, 2012

Marc Overmars is het toonbeeld van een rechtsbenige aanvaller, die voornamelijk als linksbuiten in Oranje speelde. Volgens de oud-voetballer is het huidige systeem echter te voorspelbaar.

De discussie rond de buitenspelers barstte na het 0-1 verlies tegen Denemarken in alle hevigheid los. “Ik begrijp dat wel”, zegt Overmars in Voetbal International. “Rechts was duidelijk mijn sterkste been, maar ik kon met links een heel behoorlijke voorzet afleveren. Dat is belangrijk, die basis moet je wel hebben.”

Arjen Robben en Ibrahim Afellay haalden tegen de Denen nauwelijks de achterlijn, een klusje die wel aan Overmars besteed was. “Louis van Gaal leerde mij dat als ik drie keer binnendoor was gegaan, het belangrijk was ook een paar keer buitenom te gaan voor de voorzet. Die afwisseling zie ik nu te weinig en daardoor wordt het spel te voorspelbaar.”

“Bovendien is Van Persie geen spits die snel naar de eerste paal trekt, dat nodigt dus ook niet uit tot voorzetten”, vervolgt de oud-international. “Bij Arsenal is het gehele systeem op hem afgestemd, in Oranje niet. Nu zijn er vijf wereldvedettes die een stempel willen drukken, dat zorgt niet voor rust.”

Panna voor Willems

juni 12, 2012

Jetro Willems werd gisteren flink voor schut gezet op de training van Oranje. De 18-jarige verdediger van PSV, die tegen Denemarken een prima wedstrijd speelde, kreeg tijdens de rondo een panna van Wesley Sneijder. Sneijder tikte de bal van achter zijn eigen standbeen door de benen van Willems. Toen de rondo afgelopen was, konden Dirk Kuyt en Sneijder het niet laten om de jonge international te ’troosten’.

Low: Mannschaft is topfit

juni 11, 2012

De Duitse selectie is topfit voor de beladen confrontatie met Nederland komende woensdag op het EK voetbal. ‘Er zijn geen personele problemen’, zei bondscoach Joachim Löw. ‘Alle spelers hebben de intensieve wedstrijd tegen Portugal zonder blessures doorstaan en dat is absoluut verheugend.’ De Mannschaft won met 1-0 van de Portugezen.

Ook de twijfelgevallen Miroslav Klose, Per Mertesacker en Mario Götze hebben volgens Löw vooruitgang geboekt en zitten weer in het trainingsritme.

Van Hanegem: Onbestaanbaar en ongelooflijk

juni 11, 2012

Willem van Hanegem hekelt het gedrag van Robin van Persie. De spits stond enkele minuten na het duel met Denemarken, waarin hij enkele goede kansen liet liggen, vrolijk aan de zijlijn met een telefoon aan zijn oor. “Onbestaanbaar en ongelooflijk.”

Van Hanegem laat in het Algemeen Dagblad zijn licht schijnen op de nederlaag tegen de Denen. “Ik hoor nu helaas veel mensen mopperen”, begint De Kromme. “Natuurlijk had ik ook gedacht dat we zouden winnen, maar laten we die Denen nu niet afdoen als een stel sukkelaars. Bendtner ja, dat vond ik een klungel, maar voor het overige speelden ze best aardig en ze kregen nog kansen ook. Geen schande dus om er een keer van te verliezen, maar wel totaal onnodig.”

Van Hanegem vond Jetro Willems indruk maken, Wesley Sneijder tegenvallen, Arjen Robben niet zo slecht spelen als anderen zeggen en zag ook dat Mark van Bommel alleen maar met zichzelf bezig was. “Ik had trouwens moeite met de wissels van Bert van Marwijk. Waarom moest Afellay er uit? Had die zo veel verkeerd gedaan? En Nigel de Jong, dat was helemaal niet te begrijpen. Die speelde gewoon sterk. Dan had ik er Van Bommel afgehaald, die was minder dan De Jong en had een gele kaart op zak.”

“Ik had het logisch gevonden als Van Marwijk op het moment dat er wat moest gebeuren, Huntelaar en Narsingh had gebracht en Robben naar links had geschoven en Van Persie er uit had gehaald. Nu ontstaat er een moeilijke situatie voor de trainer. Wisselen in je basisopstelling voor de wedstrijd tegen de Duitsers is eigenlijk gevaarlijk geworden. Hij moet Van Persie nu laten staan, anders kan hij hem net zo goed naar huis sturen. Bovendien geef je die jongen dan het gevoel dat het verlies van zaterdag allemaal zijn schuld is, dat zou onzin zijn.”

Van Hanegem zou bovenal Van Persie in het openbaar aanspreken op zijn gedrag. “Over dat telefoneren meteen na de wedstrijd aan de rand van het veld. Wat voor indruk denkt hij dat zoiets maakt op zijn collega’s en op het publiek. Je hebt net een belangrijke wedstrijd verloren waarin jij een paar interessante kansen laat liggen en dan ga je even staan bellen. Ik vind dat echt onbestaanbaar en ongelooflijk. Van Marwijk mag dat niet accepteren en het kan me verder niet schelen met wie en waarom Van Persie stond te bellen. Dat doe je gewoon niet en ik heb het ook nog nooit iemand zien doen.”

Low niet blij met verlies van Oranje

juni 10, 2012

LVIV – De Duitse bondscoach Joachim Löw heeft door de nederlaag van Oranje tegen de Denen juist meer vrees voor het Nederlands elftal. Dat zei Löw nadat zijn ploeg het EK zaterdagavond was begonnen met een 1-0-zege op Portugal.”Ik had liever gezien dat ze gelijk hadden gespeeld. Nederland heeft een sterk team en ze moeten nu van ons winnen”, zei Löw die woensdag met zijn team op Oranje stuit. “De Nederlanders hadden enorm veel kansen, het verbaast me dat ze niet gescoord hebben. Voor hen is het nu alles of niets. Dat maakt het lastiger voor ons, maar het belooft wel een spektakel te worden.”

Duitsers lachen zich rot

juni 9, 2012

CHARKOV – De redacteuren van het Duitse boulevardblad Bild vermaakten zich prima tijdens het EK-duel Nederland – Denemarken. Oranje keek al sinds de 24ste minuut tegen een achterstand aan en dat viel erg goed bij onze Oosterburen.
‘Ha, Ha, Holland! So wird das nichts’ kopt Bild in chocoladeletters. ‘Ha Ha Nederland, zo wordt het niets’.

Duitsland zit bij Oranje en de Denen in de poule. De Mannschaft treedt vanavond om 20:45 uur aan tegen Portugal.

Van der Gijp: België beter dan Oranje

juni 9, 2012

Hij gaat door het leven als een kritische analist, maar over de Belgische nationale ploeg is hij lyrisch. René van der Gijp vindt de Rode Duivels beter dan Oranje.
“Jullie hebben een geweldig elftal”, zegt de 51-jarige ex-speler van Lokeren in Het Nieuwsblad. “Op de een of andere gekke manier is het geloof er niet. En dat kan alleen komen door Italië of Engeland eens met 3-0 te verslaan. Dan weet je dat het echt kan. Anders blijf je maar klootzakken tegen Turkije of Macedonië.”

“Eigenlijk vind ik België beter dan Oranje. Witsel is een fantastische speler. Van der Vaart en Sneijder zijn spelmakers maar ze verdedigen niet, Van Bommel en De Jong komen niet over de middenlijn. Een moderne box-to-box-speler als Witsel hebben wij niet.”

Ook Radja Nainggolan en Kevin De Bruyne kunnen Gijp bekoren. “Achterin heb je nog Kompany, Vertonghen, Vermaelen en Alderweireld als alternatief. Jezus man, wat een ploeg. En zet Dembélé in de spits, die houdt wel vier man bezig.”

Charkov is Oranje

juni 9, 2012

Honderden supporters van het Nederlands elftal hebben zich zaterdag verzameld op het Vrijheidsplein in Charkov. Ze bereiden zich op vrolijke klanken van Nederlandse muziek voor op het eerste EK-duel van Oranje met Denemarken (18.00 uur).

Veel fans poseren voor een reusachtig standbeeld van Lenin, die vanaf een hoog voetstuk toekijkt. Ze drinken onder een helderblauwe hemel bij zo’n 30 graden vooral bier.

De KNVB houdt rekening met een kleine 15.000 Nederlandse fans in Charkov. De meeste supporters van Oranje lopen straks in een optocht naar het Metaliststadion.

Volgens de Oekraïense grensbewaking komen er zaterdag zo’n 6000 voetbalfans het land binnen, vooral uit Nederland, Duitsland en Polen. Vrijdag kwamen er ook al 3400 supporters de grens over. Toen waren ook de Portugezen en Denen flink vertegenwoordigd. Het vliegtuig en de bus blijken de populairste vervoersmiddelen voor onder andere de Oranjefans.

Volgende pagina »