Finland – Hongarije 1-2

oktober 13, 2010

In de eerste helft gebeurde er weinig opwindends in het Olympisch Stadion van Helsinki. Pas in deel twee barstte de strijd een beetje los. Adam Szalai opende vijf minuten na rust de score voor de bezoekers, die vrijdag nog met 8-0 wonnen van San Marino.

Het nog puntloze Finland zette de achtervolging in en werd vier minuten voor tijd beloond in de vorm van de gelijkmaker, gemaakt door Mikael Forssell. Hongarije nam echter geen genoegen met een gelijkspel. Dzsudzsak zorgde in de 95ste (!) minuut met een hard schot voor de winnende 1-2, die Hongarije na vier duels op negen punten brengt.

Moldavië doet nog mee

oktober 13, 2010

Moldavië komt vooralsnog aardig mee in de groep van Oranje. De Oost-Europeanen boekten hun tweede overwinning op bezoek bij San Marino.

De doelpunten kwamen op naam van Nicolae Josan na twintig minuten en een penalty van Anatoliy Dorosh kort voor tijd.

Moldavië versloeg eerder al Finland en staat daardoor op zes punten na vier duels, evenveel als nummer drie Zweden, dat wel één duel minder speelde. Afgelopen vrijdag verloor Moldavië van het Nederlands elftal.

Denen missen Jensen, twijfels over Bendtner

juni 24, 2010

Denemarken kan in de belangrijke WK-wedstrijd tegen Japan geen beroep doen op middenvelder Daniël Jensen. Ook het meespelen van spits Nicklas Bendtner (foto) is onzeker.

Werder Bremen-speler Jensen kampt met een blessure aan zijn achillespees. “Hij kan echt niet spelen”, aldus bondscoach Morten Olsen. Daarnaast liet de keuzeheer weten dat ook Bendtner wellicht niet kan meedoen. De spits van Arsenal ondervindt hinder van een liesblessure die hem ook al twijfelachtig maakte voor het duel met Oranje.

Denemarken moet donderdagavond winnen van Japan om zich te plaatsen voor de achtste finales van het WK. Bij een gelijkspel is het doelsaldo van Japan beter. Nederland is al door naar de volgende ronde, Kameroen is niet meer in de running.

Denen weigeren veld te delen

juni 15, 2010

Frans bondscoach Raymond Domenech heeft teleurgesteld gereageerd op de beslissing van Denemarken om Frankrijk niet toe te laten op hun trainingsveld. De beide elftallen delen een trainingsaccommodatie in Zuid-Afrika. Waar het Franse trainingsveld door de regen in slechte conditie is geraakt, blijkt het veld van de Denen nog prima bespeelbaar.

Van een Scandinavische vriendendienst is echter geen sprake. Het Franse verzoek om gebruik te mogen maken van het Deense veld werd van tafel geveegd. Domenech reageerde teleurgesteld op de beslissing van Denemarken. “Het is jammer dat we niet op hun veld mogen. Het is niet anders”, reageerde de bondscoach van Les Bleus gelaten.

Frankrijk speelt donderdag haar tweede groepsduel in Groep A tegen Mexico. De eerste wedstrijd, tegen Uruguay, eindigde in een teleurstellende 0-0. Denemarken acteert in de groep van het Nederlands elftal en verloor de openingswedstrijd met 2-0 van Oranje. Op zijn vroegst kunnen Denemarken en Frankrijk elkaar in de halve finale treffen.

Denemarken voor niemand bang

juni 14, 2010

In de nieuwe Voetbal International maakt Frank Arnesen (53) een inschatting van de kansen van de Deense nationale ploeg. De voormalig topvoetballer van onder meer Ajax en PSV is duidelijk: ‘Onderschat Denemarken niet.’

Arnesen, vanaf 2009 technisch directeur van Chelsea, speelde tussen 1977 en 1987 52 interlands voor Denemarken en maakte deel uit van het ploeg die tijdens het WK van 1986 indruk maakte. De voormalig aanvaller kent het voetbal in zijn vaderland én het Nederlandse voetbal goed.


‘Met doelman Thomas Sørensen, Daniel Agger en Simon Kjær centraal in de defensie en Christian en Jakob Poulsen op het middenveld staat er een heel sterk blok. In de spits staat Nicklas Bendtner, hij heeft al vier jaar ervaring bij Arsenal. Het is reëel dat we de tweede ronde halen, Denemarken is voor niemand bang!’

‘Nederland is de favoriet in de groep’, vervolgt Arnesen. ‘Maar onderschat Denemarken niet. Mentaal zijn de spelers heel sterk, ze weten precies wat ze moeten doen en krijgen ook alle vertrouwen van de bondscoach.’

‘Morten Olsen hanteert al lange tijd hetzelfde systeem, 4-3-3, en het elftal heeft in de kwalificatiereeks aangetoond goed te kunnen voetballen én te kunnen winnen’, besluit Arnesen. ‘Met Zweden en Portugal in de groep werd Denemarken eerste, ongelooflijk knap.’

Olsen wil dat Denen genieten

juni 13, 2010

Ga het veld op met een glimlach en geniet er van. Dat was de boodschap die de Deense bondscoach Morten Olsen zijn elftal een dag voor de ontmoeting met Nederland zondag meegaf. “Dat deden wij vroeger ook.”

Grote verwachtingen van het eerste duel heeft hij niet. “Het is volkomen duidelijk dat Nederland de absolute favoriet is”, vervolgde Olsen. “Een punt voor ons zou prachtig zijn. We geven ons ook niet zomaar gewonnen. Elk team heeft ook zwakke punten. Misschien kunnen wij er eentje van Nederland vinden.”

Eerder op de dag had de Nederlandse bondscoach Bert van Marwijk opgemerkt ervan uit te gaan dat de Deense sterspeler Nicklas Bendtner gewoon meedoet. Olsen, op zijn beurt: “Heeft hij dat gezegd? Dat zeg ik dat Arjen Robben speelt.”

Beide voetballers doen wegens blessures echter niet mee. Bovendien is Jon Dahl Tomasson nog een twijfelgeval bij de Denen.

Tomasson twijfelgeval bij Denen

juni 13, 2010

Er dreigt een waar spitsenprobleem te ontstaan bij de nationale ploeg van Denemarken. Morten Olsen, bondscoach van het land, liet reeds weten dat Nicklas Bendtner niet inzetbaar is tegen Oranje en ook Jon Dahl Tomasson is een twijfelgeval.

Tomasson was de beoogd vervanger van Bendtner, maar kampt met een lichte blessure. Olsen maakt zich zorgen om de routinier. “We moeten afwachten hoe snel hij herstelt. Het heeft ons in de voorbereiding qua blessures niet meegezeten. Kennelijk komt er geen einde aan.”

Voor Tomasson is het de zoveelste blessure dit seizoen. De spits van Feyenoord miste het afgelopen seizoen een groot aantal wedstrijden door aanhoudend blessureleed en moet nu mogelijk dus ook de WK-wedstrijd tegen Nederland aan zich voorbij laten gaan.

Denemarken kent tactiek Oranje

juni 11, 2010

Maandag is Denemarken de eerste tegenstander van het Nederlands elftal op het WK. Bondscoach Morten Olsen kijkt met vertrouwen uit naar het duel met Oranje, want de keuzeheer is optimaal voorbereid door assistent Peter Bonde. “We kennen de tactiek van Nederland en de eventuele aanpassingen”, vertelde Bonde in het Deense BT.

De assistent van Olsen had opdracht om zoveel mogelijke informatie te verzamelen over het elftal van Bert van Marwijk. “Onze verdedigers weten alle mogelijke opstellingen. De Nederlandse aanval met de vier offensieve spelers kan een andere invulling krijgen, maar ze kunnen ons niet verrassen”, sprak Bonde met vertrouwen uit.

De Denen kunnen waarschijnlijk op volle oorlogssterkte aantreden tegen Nederland. Eerste doelman Thomas Sørensen liet woensdag al weten dat hij fit is voor het eerste groepsduel. Aanvaller Nicklas Bendtner kwakkelde met liesproblemen, maar lijkt ook de wedstrijd tegen Nederland te gaan halen.

Japan speelt drie keer dertig minuten

juni 8, 2010

Japan oefent donderdag in de WK-voorbereiding tegen Mozambique. De wedstrijd zal worden verdeeld in drie delen van dertig minuten. Dit meldde de directeur van de Japanse bond dinsdag.

Japan lijkt met de extra oefenwedstrijd een kans te willen pakken de voorbereiding alsnog winnend af te sluiten. De afgelopen vier wedstrijden in de oefencampagne tegen Servië, Zuid-Korea, Engeland en Ivoorkust gingen verloren voor het team van bondscoach Takeshi Okada.

Japan is in Zuid-Afrika één van de tegenstanders van Oranje in de groepsfase.

Twijfels voor Kahlenberg en Tomasson

juni 4, 2010

Thomas Kahlenberg lijkt het oefenduel met Zuid-Afrika van zaterdag aan zich voorbij te moeten laten gaan. De middenvelder van Denemarken is een groot twijfelgeval voor het oefenduel.

Kahlenberg, middenvelder van VfL Wolfsburg, kampt met een blessure en moet het oefenduel mogelijk missen. Dat geldt ook voor Jon Dahl Tomasson. Hij miste de training van donderdag en wordt vrijdag verder onderzocht.

De Denen treden zaterdag sowieso aan zonder doelman Thomas Sorensen, verdediger Simon Kjaer en aanvaller Nicklas Bendtner. Denemarken treft op het WK in de groepsfase Nederland, Kameroen en Japan.

Volgende pagina »