Robben: “Hou je bek”

juni 18, 2012

De realiteit is hard. Dat zei aanvaller Arjen Robben na de nederlaag van Oranje tegen Portugal (1-2). ‘We hebben drie keer verloren bij het EK. We moeten allemaal maar eens goed in de spiegel kijken. Iedereen heeft gefaald bij ons. Er zijn wel wat dingen gebeurd in de spelersgroep, maar die moeten we intern houden.’

In het veld schreeuwde Robben een aantal keer ‘hou je bek’ tegen Bert van Marwijk toen de bondscoach hem sommeerde om mee te verdedigen.

Robben wist niet wat hij ervan moest zeggen. ‘Het is moeilijk om overal een verklaring voor te vinden. Sommige dingen zijn onverklaarbaar. We begonnen weer goed aan de wedstrijd, maar daarna kregen we weer een doelpunt tegen. We zijn niet blijven voetballen.’

Van Bommel: De sfeer was anders
Mark van Bommel wilde zondag na de uitschakeling van Oranje bij het EK alleen voor zichzelf praten. ‘Ik kan niet in de koppies van de andere spelers kijken. Maar de sfeer in de groep was anders dan twee jaar geleden bij het WK. De situatie was anders, de spelers waren anders, ook door transfers die ze hebben gemaakt. We hebben geen recht van spreken. Het was slecht, vooral de resultaten.’

De PSV-aanwinst nam het nog op voor bondscoach Bert van Marwijk, ook zijn schoonvader. ‘Bert valt weinig te verwijten. Hij is een vechter en zal dat altijd blijven. Wat hij ook na het EK beslist, we zullen dat moeten respecteren.’

De 35-jarige Limburger wilde over zijn eigen toekomst bij Oranje nog niets kwijt. ‘Daar heb ik nog niet over nagedacht.’

Sneijder boos op lek in Oranje

juni 18, 2012

Wesley Sneijder haalde zondagavond hard uit naar enkele ploeggenoten die hij niet bij naam noemde. “Er is gelekt naar de media”, aldus de ontgoochelde spelverdeler.

“Dat lek is heel kwalijk. Het schaadt het vertrouwen. Je kunt best je lijntjes hebben, maar je moet weten wat wel naar buiten kan komen en wat niet”, aldus Sneijder tegenover VoetbalPrimeur.

Als voorbeeld noemt de Internazionale-middenvelder de bekend geworden trainingsvormen van Oranje: “Als je in drie formaties traint en dat komt naar buiten, is dat heel slecht.” Sneijder is kwaad op het ‘lek’, maar tast in het duister om wie of welke spelers het gaat. “Wie het zijn? Wist ik dat maar…”

Sneijder was na de EK-uitschakeling tegen Portugal kritisch op zichzelf en het team: “We hebben vaak gezegd dat de ego’s opzij gezet moesten worden. Dat is niet gelukt en dat is onze eigen schuld. We hebben vier jaar lang alles opgebouwd en staan hier nu met nul punten. Dat is heel frustrerend.”

Robben: “Veel grote ego”s”

juni 16, 2012

Arjen Robben geeft toe dat de sfeer bij het Nederlands elftal gespannen is. Volgens de vleugelspits komt dat met name door de grote ego’s van een aantal spelers.

Met spelers als Rafael van der Vaart, Klaas-Jan Huntelaar, Robin van Persie, Wesley Sneijder, Mark van Bommel en ook Robben zelf beschikt Oranje over veel ‘mannetjes’. “Het is heel moeilijk binnen deze groep. Want er zijn gewoon veel grote ego’s. Sinds het WK zijn die misschien nog groter geworden. Dat is moeilijk.”

“Maar als je iets wil bereiken met z’n allen, moet dat overboord. Je moet er als ploeg voor vechten om dat gevoel van onoverwinnelijkheid terug te krijgen. Het komt niet vanzelf”, vervolgt Robben op de website van de KNVB. “Tegen Denemarken vergooi je de boel door niet te winnen. Van Duitsland kun je verliezen. Maar nu moet je zorgen dat je jezelf later niks kunt verwijten. We hebben het niet in eigen hand, maar voor m’n gevoel hebben we dat wel.”

Robben gaat ervan uit dat de kwartfinales bereikt worden wanneer Oranje met twee doelpunten verschil wint van Portugal. “Want ik ga ervan uit dat die Duitsers winnen. Dat hebben meerdere jongens tegen mij gezegd. Het is nu zaak om negatieve gedachtes opzij te zetten en met z’n allen voor de laatste kans te vechten.”

Nederland zal wel als een eenheid moeten spelen tegen Portugal, weet Robben. “Op het moment dat er een basiselftal staat, mag je boos zijn en kun je boos zijn. Dat is ook normaal. En wat mij betreft scheld je de trainer uit, individueel. Maar als het begint, moet je er met z’n allen staan. Als er dan jongens zijn die daar niet in meegaan, verstoort dat. Dat kan gewoon niet. Je moet het accepteren of je moet naar huis gaan.”

Na de nederlagen tegen Denemarken en Duitsland lijkt bondscoach Bert van Marwijk zijn elftal om te gaan gooien. Mark van Bommel raakt zijn plaats kwijt aan Rafael van der Vaart, terwijl Huntelaar Afellay op de bank houdt. Sneijder begint daardoor hangend op links, terwijl Van Persie vlak achter Huntelaar zal starten.

Sneijder biedt excuus aan

juni 14, 2012

Het Nederlands elftal verloor woensdag ook de tweede wedstrijd van het EK. Tegen Duitsland had Oranje op de eerste twintig minuten na geen schijn van kans. Direct na de nederlaag analyseert Wesley Sneijder, die in eerste instantie dacht al uitgeschakeld te zijn, voor de camera’s van de NOS waar het fout ging. ‘Ik hoop dat het volk achter ons blijft staan.’

Overigens is er nog een ontsnappingsroute voor Oranje. Als de ploeg met twee doelpunten verschil wint van Portugal en Duitsland doet de sportieve plicht door Denemarken te verslaan, kwalificeert de ploeg van bondscoach Bert van Marwijk zich alsnog voor de kwartfinale.

Stekelenburg: Deze komt wel hard aan

juni 14, 2012

Maarten Stekelenburg kon Oranje woensdag niet behoeden voor een nederlaag tegen Duitsland (2-1). De doelman van AS Roma baalde na afloop dan ook als een stekker.

“Deze komt wel hard aan”, was Stekelenburg, die bij de 2-0 van Mario Gomez niet helemaal vrijuit leek te gaan, duidelijk in gesprek met de NOS.. “Dit is iets waar niemand vanuit is gegaan. We begonnen redelijk goed en uit het niets vallen twee doelpunten. Zij slaan wel toe en wij doen dat niet. Dit is heel teleurstellend, dat lijkt me logisch.”

Stekelenburg vond dat Oranje er na rust alles aan had gedaan om de wedstrijd nog om te buigen. “We hebben alles gegeven, maar het was niet genoeg. De krachten vloeiden ook een beetje weg. Natuurlijk was de stemming in de kleedkamer niet al te best. Toch hebben we nog een kans en daar moeten we dan maar voor gaan.”

V/d Vaart:Voetballend hebben wij meer in huis

juni 12, 2012

Rafael van der Vaart heeft er vertrouwen in dat Oranje de Duitsers woensdag pijn kan doen. De middenvelder denkt niet dat er op voorhand een favoriet aan te wijzen is.

Van der Vaart stelt dat de 3-0 nederlaag bij de laatste ontmoeting met Duitsland – in november vorig jaar – een incident was. “Wij misten drie goede spelers”, blikt de spelmaker van Tottenham Hotspur terug in NUsport. “Tuurlijk hebben zij een goede ploeg, maar als ik de héél goede spelers moet noemen, kom ik uit op drie: Özil, Götze en Schweinsteiger. Ik vind hun verdediging oké, maar niet meer dan dat.”

De achterhoede van Die Mannschaft is het punt waar het Nederlands elftal met zijn aanvallers het verschil kan maken, volgens Van der Vaart. “Voetbal is ook vertrouwen, hè. Dat hebben zij nu volop. Maar ik denk dat wij voetballend meer in huis hebben. We moeten ze achterin pijn kunnen doen”, meent de wisselspeler en reserve-aanvoerder.

Van der Vaart denkt overigens niet dat hij het hele toernooi op de bank zal blijven. “Dat gaat absoluut niet gebeuren”, is hij stellig. “Ik ben ervan overtuigd dat mijn kans komt. De bondscoach weet ook: als het niet loopt, heb ik een speler achter de hand die heel goed in vorm is.”

Nederland speelt woensdag om 20.45 uur de tweede groepswedstrijd tegen Duitsland. Na het 1-0 verlies tegen Denemarken is winst gevraagd, maar zelfs bij verlies hoeft het EK niet over te zijn voor Oranje. Dan mogen de Denen eerder op de avond niet gewonnen hebben van Portugal.

Cruijff: Te veel balbezit van Bommel

juni 11, 2012

Oranje verloor zaterdag zijn eerste EK-wedstrijd tegen Denemarken. Volgens Johan Cruijff liet het spel van het Nederlands elftal het grootste deel van het duel te wensen over.

‘Natuurlijk zijn er veel kansen gemist’, aldus Cruijff in De Telegraaf. ‘Alleen vind ik dat niet eens het grootste probleem, omdat ze wel werden gecreëerd. Vervelender was het, dat het haperde op de momenten dat het er op aankwam.’

‘Een van de oorzaken was de opbouw. Er was te veel balbezit voor spelers als Mark van Bommel en Nigel de Jong, terwijl dat hun kwaliteit niet is. Daarvoor staan er andere spelers in de ploeg. Zoals je tegen Denemarken ook kon zien, dat het eigenlijk niet nodig was om met twee verdedigende middenvelders te spelen.’

Over Jetro Willems, de jonge linksback van Oranje, was Cruijff daarentegen wel te spreken. ‘Ik vond het zelfs mooi om te zien dat Jetro Willems niet alleen de beste trap had, maar ook opbouwend de sterkste van alle zes verdedigers was.’

‘Ik heb genoten van die jongen, die niet alleen technisch sterk is, maar het Nederlands elftal in ieder geval van een probleem heeft verlost: de positie van linksback staat niet meer ter discussie.’

De Jong baalde van wissel

juni 11, 2012

Nigel de Jong liep bondscoach Bert van Marwijk bijna omver toen hij werd gewisseld. De middenvelder van Manchester City kon absoluut geen begrip opbrengen voor de vervanging door Rafael van der Vaart. Na afloop wenste De Jong, die evenals heel Oranje kon terugkijken op een prima start de eerste twintig minuten maar daarna met het team wegzakte, niemand te woord te staan.

Met gezwinde spoed en een koptelefoon op zijn hoofd zocht De Jong de spelersbus op. Zijn gedachten lieten zich raden: waarom werd ik gewisseld in de 71e minuut? Waarom niet aanvoerder Mark van Bommel? Binnen de groep worden steeds meer vraagtekens gesteld bij de onomstreden positie van captain Van Bommel als verdedigende middenvelder bij Oranje.

Kuyt: Onderschat Denemarken niet

juni 8, 2012

Een zege op Denemarken zaterdag is vitaal voor de EK-kansen van Oranje. Dat zegt aanvaller Dirk Kuyt, die de Scandinaviërs echter niet onderschat.

Op het WK van 2010 leidde de openingszege van Oranje op Denemarken (2-0) de weg naar de finale in. Zaterdag trapt het Nederlands elftal ook het EK af tegen de Scandinaviërs. “Het WK heeft ons laten zien hoe belangrijk het is om de eerste wedstrijd te winnen. Dat moeten we nu weer doen”, aldus Dirk Kuyt, in Johannesburg de maker van het tweede doelpunt.

“Denemarken heeft zich sindsdien in positieve zin ontwikkeld”, constateert Kuyt. “Van de zes wedstrijden die ze de afgelopen jaren tegen Portugal speelden, hebben ze er vijf gewonnen. Dat geeft aan dat zij als elftal stabieler en sterker zijn geworden. Op het WK was het een stugge en lastige wedstrijd van de lange adem, waarin wij de controle hadden. Voor mij was het een uniek moment om op het WK te scoren.”

Afellay neemt van der Gijp niet serieus

juni 7, 2012

Ibrahim Afellay wil niet te veel aandacht besteden aan uitlatingen van René van der Gijp. De oud-voetballer, nu een succesvolle mediapersoonlijkheid, gaf onlangs aan dat de relatie van Afellay met Robin van Persie hem nét iets te klef is.

“Elke keer die duim van Afellay omhoog naar Van Persie. Bah. Ik hou daar niet van”, zei Van der Gijp in het tv-programma Voetbal International. “Het is me allemaal net iets te veel, net niet echt. Van Persie kan nog geen bal over drie meter spelen of daar gaat-ie alweer, die Afellay. Het liefst zou hij hem na elke bal een kusje geven.”

Afellay laat tegenover Sp!ts weten dat hij de uitlatingen van Van der Gijp ‘niet serieus kan nemen’. “Iemand die jarenlang depressief is kan ik niet serieus nemen, laat hem maar lekker zijn lolletje hebben”, sprak Afellay donderdag in Kraków uit.

Volgende pagina »