Van Gaal voorgesteld als nieuwe bondscoach

augustus 10, 2012

Zonder gedicht, maar met een goed humeur is Louis van Gaal vrijdagmiddag voorgesteld als nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal. “Dat ik gevraagd ben is een geweldige uitdaging en een eer.”

De presentatie van Van Gaal liep zoals verwacht uit op een mediaspektakel. De persconferentie werd door drie zenders rechtstreeks uitgezonden en ook de buitenlandse pers liet het niet afweten in Zeist. Bij binnenkomst dreigde Van Gaal met een gedicht. “Want daar zitten jullie natuurlijk op te wachten”, aldus de trainer lachend. “Het mocht helaas niet van de KNVB. Dus, jammer, want het was toepasselijk geweest.”

“Dat ik ben teruggevraagd door de KNVB is een eer. Ik heb tot deze baan eigenlijk maar met twee clubs gesproken, waaronder Liverpool. Ik heb vele kansen gehad om bij fantastische clubs aan de slag te gaan, maar wilde wachten op deze kans”, aldus Van Gaal. “Mooier dan dit kan niet. Hoe moeilijk de klus is met dit Oranje moet ik ervaren.”

Van Gaal heeft de kans laten lopen om met de vorige bondscoach Bert van Marwijk te praten. “Ik wilde onbevooroordeeld beginnen. Hoe de selectie er voor staat is voor mij ook een spannende vraag. Ik wil graag met die jongens praten, maar we moeten zo snel mogelijk naar de toekomst kijken, want we hebben geen tijd.”

“Terugkijken op het EK wil ik niet in het openbaar. Dat gaat een eigen leven leiden. Dat wil ik niemand aandoen. Het is ook niet verstandig, want dat moeten we eerst met de spelers bespreken. Dat gaan we ook op de eerste dag doen”, aldus Van Gaal, die niet van plan is zijn trainingen aan te passen ten opzichte van zijn eerste dienstverband. “Die filosofie staat nog overeind.”

Van Gaal wil van der Sar erbij

juli 9, 2012

Bondscoach Louis van Gaal ziet graag dat Edwin van der Sar als keeperstrainer aan zijn technische staf wordt toegevoegd. De recordinternational zou bij het Nederlands elftal Ruud Hesp moeten opvolgen als trainer van de Oranje-keepers.

Volgens NUsport heeft Van Gaal al een balletje opgegooid bij Van der Sar. De oud-doelman beëindigde een jaar geleden als speler van Manchester United zijn carrière. Sindsdien kwam Van der Sar vooral als analist voor de NOS in actie.

Onder het bewind van Bert van Marwijk had Ruud Hesp de keepers van Oranje nog onder zijn hoede, maar hij werd op straat gezet nadat Van Gaal het voor het zeggen kreeg.

Van Bronckhorst slaat aanbod af
Eerder vandaag sloeg Giovanni van Bronckhorst het aanbod om als assistent-bondscoach bij Oranje aan de slag te gaan af. De 106-voudig international kan die rol niet combineren met zijn werkzaamheden bij Feyenoord en de cursus Coach Betaald Voetbal. ‘Ik was vereerd met het verzoek, maar op dit moment past die functie niet in mijn werkzaamheden’, aldus Van Bronckhorst. ‘Wel is het zo dat ik de ambitie heb om mogelijk in de toekomst als assistent bij het nationale elftal aan de slag te gaan.’

Van Gaal bondscoach Oranje

juli 6, 2012

Volgens verscheidene Nederlandse media zou Louis Van Gaal de nieuwe bondscoach zijn van Oranje. Daarmee zou hij Bert van Marwijk opvolgen, die na het EK zijn ontslag nam.
Vrijdagavond bereikte de bond overeenstemming met Van Gaal over zijn aanstelling, die per 1 augustus ingaat. Het contract dat hij tekent loopt tot en met het WK van 2014 in Brazilië.

“Ik ben blij dat de KNVB mij heeft benaderd. Dit is de uitdaging waarop ik wachtte”, aldus Van Gaal in een persverklaring. KNVB-directeur Bert van Oostveen is zeer tevreden met Van Gaal. “We zijn verheugd dat we er met elkaar zijn uitgekomen.”

“We zochten een trainer met een schat aan ervaring en met persoonlijk en vakinhoudelijk overwicht. Van Gaal heeft zowel nationaal als internationaal zijn sporen verdiend en wij kennen hem als een toegewijd en zeer gedreven coach.”

Over de verdere invulling van de technische staf, naast assistent Danny Blind, is nog geen duidelijkheid. “Binnenkort buigen we ons over de verdere invulling van de begeleidingsgroep van het Nederlands elftal”, aldus Van Oostveen.
praak van voormalig RvC-voorzitter Steven ten Have.

Bert van Marwijk stopt als bondscoach

juni 27, 2012

Bert van Marwijk is niet langer bondscoach van het Nederlands elftal. Dat heeft de KNVB woensdagavond bekend gemaakt.

Bert van Marwijk voerde na terugkeer in Nederland twee evaluatiegesprekken met de KNVB over de gang van zaken rondom het EK. Woensdag diende Van Marwijk na goed overleg zijn ontslag in bij de voetbalbond. ‘Ik heb hevig getwijfeld, maar toch besloten om deze stap te moeten nemen’, stelt Van Marwijk.

Van Marwijk was sinds 2008 bondscoach en leidde Oranje tijdens het WK 2010 naar de WK-finale, waarin Spanje na verlenging met 1-0 te sterk was. De kwalificatie voor het EK in Oekraïne en Polen verliep vlekkeloos, maar tijdens de eindronde stelde Nederland teleur met drie nederlagen tegen Denemarken, Duitsland en Portugal.

‘De KNVB is Van Marwijk bijzonder erkentelijk: hij heeft uitzonderlijk goed gepresteerd met een finaleplaats op het WK en een eerste plaats op de FIFA-ranking. Ik kijk persoonlijk met een heel goed gevoel terug op onze samenwerking. Natuurlijk is het spijtig om vroegtijdig afscheid van elkaar te nemen, maar we moeten realistisch zijn’, aldus directeur betaald voetbal Bert van Oostveen in het persbericht van de voetbalbond.

De opvolger van Van Marwijk is nog niet bekend. Het lijkt wenselijk dat die er nog komt voordat Nederland op 15 augustus vriendschappelijk tegen België speelt. Een maand later staan de kwalificatieduels tegen Turkije (thuis op 7 september) en Hongarije (uit op 11 september) op het programma.

Cruijff: Oranje-echec schuld van de top

juni 25, 2012

Na een feilloze kwalificatiereeks startte het Nederlands elftal vol vertrouwen aan het Europees kampioenschap in Polen en Oekraïne. De afloop is bekend. Na drie duels mochten de koffers weer ingepakt worden. Met nul punten keerde Oranje terug naar huis.

In De Telegraaf laat Johan Cruijff maandag zijn licht schijnen op het troosteloze EK van Oranje. Volgens ‘Nummer 14′ werden de problemen binnen het Nederlands elftal lange tijd verdoezeld door de goede resultaten in de kwalificatiereeks. In de ogen van Cruijff is het vooral de schuld van de ’top’ dat het uiteindelijk fout ging. “Nu het voor Nederland voorbij is, ben ik weer vrij om kanttekeningen te plaatsen”, schrijft Cruijff maandag.

“Na de uitschakeling heb ik me verbaasd over hoe vooral in die praatprogramma’s de grote lijnen nauwelijks worden gezien en besproken. Het gaat steeds over bijzaken, zonder dat de kern van het probleem wordt aangekaart. Terwijl elk probleem aan de top begint. Daar zijn enorme fouten gemaakt. Vooral het laatste jaar. Hoewel het bergafwaarts ging werden er geen maatregelen genomen.”

“Veel ploegen namen steeds meer kenmerken van het Nederlandse voetbal over en waren wij zo’n beetje de enige die niet aan het vernieuwen waren. Op eigenlijk ieder onderdeel. Wat er op het EK gebeurde was het resultaat van de twee jaar daarvoor. Daarom doet dat wijzen naar allerlei spelers me weinig. Alleen irriteer ik me wel over de kritiek die de jonge spelers krijgen. Lekker makkelijk. Terwijl het enige positieve van het EK het debuut van Jetro Willems is geweest.”

Van Marwijk: Ik heb gefaald

juni 17, 2012

Bondscoach Bert van Marwijk draait er in gesprek met de NOS niet omheen. Verslaggever Jack van Gelder sprak over een afgang. “Dat kan ik niet ontkennen”, zei de keuzeheer kort na de nederlaag tegen Portugal. Oranje begon prima aan het duel in Kharkiv en deed wat het moest doen: scoren. De verkregen voorsprong werd echter makkelijk uit handen gegeven.

“Dat is in deze drie wedstrijden steeds gebleken”, zag Van Marwijk. “We zijn alle wedstrijden goed begonnen, vandaag weer. Het scenario klopte, maar dan moet je die voorsprong een tijdje vasthouden, dan wordt de tegenstander ook nerveus. We zijn niet in staat gebleken om dit vast te houden.”

“We geven te makkelijk goals weg”
“We hebben in alle duels laten zien dat we kansen kunnen creëren. We hebben niet de vorm gehad om die kansen te verzilveren. En we geven te makkelijk goals weg.

KNVB: Van Marwijk kan onder contract uit

juni 15, 2012

Bert van Oostveen zal na het EK met Bert van Marwijk het toernooi evalueren. Het contract van de bondscoach loopt bij de KNVB door tot medio 2016, maar hij heeft volgens de directeur betaald voetbal de mogelijkheid om eerder afscheid te nemen.

“Na dit EK is een eerste evaluatiemoment, een logisch moment. Er is geen sprake van dat er een shortlist bestaat van clubs waar Bert heen zou willen of mogen. Alleen: we weten dat Bert de ambitie heeft nog eens een topclub te trainen. Dat gunnen we hem ook. We hebben afspraken gemaakt over de momenten waar hij daarop zou kunnen ingaan en dat is het”, aldus Van Oostveen tegenover Voetbal International.

De KNVB koos bewust voor een contract tot en met het WK van 2014 in Brazilië. “Als je kijkt naar de leeftijden in de huidige selectie, zal Oranje straks aan vernieuwing toe zijn. Richting het WK 2014 al een beetje en zeker richting het EK 2016. Als we gekozen hadden voor een contract tot 2014, zou de klus grotendeels met deze selectie geklaard kunnen worden. Wij willen over dat WK heen kijken en willen het vernieuwingsproces dus op gang houden. Zonder dat het tot kwaliteitsverlies leidt, uiteraard.”

Van Marwijk: Belangrijkste wedstrijd sinds jaren

juni 12, 2012

Bondscoach Bert van Marwijk benadrukte vandaag dat het Nederlands elftal voor één van de belangrijkste wedstrijden van de laatste jaren staat. Oranje moet morgen tegen Duitsland voorkomen dat het EK al in een vroeg stadium voorbij is. ‘Dit is een ongelooflijk belangrijke wedstrijd, een van de belangrijkste van de afgelopen jaren’, aldus Van Marwijk.

Na de nederlaag zaterdag tegen Denemarken kreeg Van Marwijk veel kritiek. ‘Dat schijnt er bij te horen, maar daar krijg ik niet zoveel van mee. Ik heb vertrouwen in de wedstrijd tegen Duitsland.’

Alle verhalen over een negatieve sfeer binnen Oranje wees hij van de hand. ‘Met dit team is niks aan de hand. Ik moet soms wel een beetje lachen om zulke verhalen’, zei Van Marwijk.

De bondscoach is die verhalen ondertussen wel gewend. ‘Voor zo’n grote wedstrijd neemt de spanning toe, zeker na een nederlaag. Bij ons, in Nederland en bij onze kritische volgers. Daarom ontstaat wel eens irritatie, bij mij ook. Dat vind ik niet erg. Daardoor zijn we nog meer gemotiveerd, je moet het vertalen naar motivatie.’

Van Marwijk niet blij met grasmat

juni 9, 2012

Het Nederlands elftal traint zaterdagavond in Kharkiv aan tegen Denemarken. De ploeg van bondscoach Bert van Marwijk trainde vrijdag voor het eerst in het stadion en de spelers en de trainer waren niet tevreden met de grasmat.

Het Nederlands elftal was eerder al gewaarschuwd voor het slechte veld in Kharkiv en maakte daar vrijdag voor het eerst kennis mee. “Te stroef”, oordeelde aanvoerder Mark van Bommel. De middenvelder kreeg bijval van ploeggenoot John Heitinga. “Het houdt niet over”, mopperde de mandekker van Everton.

Ook bondscoach Van Marwijk was niet blij met het veld dat hij aantrof in Kharkiv. “Het gras is gewoon te lang. Het scheelt een paar millimeter, maar dat kan een groot verschil in de wedstrijd betekenen. De UEFA heeft een minimum lengte, korter mag niet. Dat is prima. Maar het moet niet te lang zijn. Dan is snel voetbal, toch ons spel, vrij lastig”, zei hij tegen OnsOranje.nl.

“Ik sprak net met de mensen van het gras hier. Ze hebben beloofd er zaterdag nog wat af te maaien, zodat het lekker kort wordt. Het is ook te stroef. De Denen hebben zelfs een speler verloren tijdens de training hierdoor”, vervolgde Van Marwijk, die teammanager Hans Jorritsma contact laat opnemen met de UEFA. “Hans Jorritsma zal het aan de orde stellen in de bijeenkomst met de UEFA, zaterdagochtend.”

“We spelen hier natuurlijk nog twee keer. Dus het is belangrijk dat dit probleem goed wordt opgelost. Niet alleen voor het duel met Denemarken. We willen dat ze het gras niet alleen maaien, maar ook sproeien”, sloot de bondscoach af. Op de laatste website werd duidelijk dat Ron Vlaar een centraal duo zal vormen met Heitinga, terwijl Jetro Willems als linksback de voorkeur krijgt boven Stijn Schaars.

Cruijff staat achter van Marwijk

juni 4, 2012

Johan Cruijff breekt in zijn column in De Telegraaf een lans voor Bert van Marwijk. De voormalig nummer 14 steunt de bondscoach, die ‘gezien zijn optreden en prestaties van de afgelopen vier jaar alle krediet verdient.’ Volgens Cruijff heeft Van Marwijk alle recht om zijn ideeën en visie in te vullen zoals hij dat ziet.

‘Natuurlijk heeft ook hij met zestien miljoen bondscoaches te maken”, vervolgt Cruijff in De Telegraaf. ‘Op zich is het zelfs heel positief om te zien hoe Oranje op straat en bij de mensen leeft. Tegelijkertijd ligt daar ook het probleem voor de trainer. Van al die mensen denkt 99% verstand van voetbal te hebben, terwijl 1% dat heeft. Daarom moet Van Marwijk zijn werk doen, terwijl de rest een mening mag hebben. Ik sta in ieder geval achter al zijn geloofsbrieven.’

Volgende pagina »