Oranje toch door de grachten

juli 12, 2010

Het Nederlands elftal krijgt dinsdag toch een feestelijke rondvaart door de Amsterdamse grachten, voorafgaand aan de huldiging op het Museumplein.

De huldiging van het Nederlands elftal dinsdag op het Museumplein in Amsterdam, zal plaats hebben tussen 17.00 en 17.45 uur.

Het publiek wordt geadviseerd ruim op tijd naar Amsterdam te reizen en bijvoorkeur met het openbaar vervoer te komen. De binnenstad zal zo goed als onbereikbaar zijn met de auto.

Eerder zou Oranje alleen een rondvaart maken bij winst van de wereldbeker.

‘Ontzettend trots’

Kroonprins Willem-Alexander sprak over een verdiende huldiging voor de selectie van Oranje, meldt AT5. “Ze mogen ontzettend trots zijn. Ze hebben het hele land in vervoering gebracht. We hebben een maand genoten van hun spel. De ploeg kan met opgeheven hoofd terugkomen naar huis. Ze krijgen dinsdag een verdiende huldiging. Misschien dat ze dan beseffen dat ook een tweede plaats bij het WK heel bijzonder is.”

Wat een lelijke finale was dit

juli 12, 2010

Spaanse media hebben het voetbalteam dat zondag Nederland in de finale van het WK Voetbal versloeg met complimenten overladen. “Dank voor alles wat je hebt gegeven”, kopte het dagblad El Mundo op de website.

De kwaliteitskrant El País noemde 11 juli, de dag van de finale tussen Nederland en Spanje ‘een historische dag voor de nationale sport’. De sportkrant Marca constateerde dat ‘een droom werkelijkheid is geworden’.

Het Catalaanse dagblad El Periódico gaf toe dat de wedstrijd voor ‘La Roja’ moeilijk was, onder meer door de snelheid van Arjen Robben. Een ander Catalaans dagblad, La Vanguardia, stelde dat het Spaanse team door de nervositeit van de eigen spelers en door het harde optreden van Nederland zeker in het eerste deel van de wedstrijd geen sprankelend voetbal liet zien.

Toch was de zege van het elftal van Vicente del Bosque volgens La Vanguardia verdiend. “De winst ging naar het team dat daarnaar het meest op zoek was, en dat was de Spaanse selectie.”

De radiozender Cadena SER had geen goed woord over voor het spel van Nederland. De zender beschuldigde Nederland van ‘smerig spel’. Volgens Cadena SER deed het team van Bert van Marwijk in niets denken aan het Oranje dat in de jaren zeventig furore maakte. “Het geloofde dat het de eigen geschiedenis moest verraden om te winnen”, stelde de zender over de verliezende finalist van 2010.

Niet-Spaanse media waren in hun berichtgeving over de wedstrijd weinig lovend over het Nederlandse team. Volgens de Franse krant Le Parisien speelde Oranje zijn slechtste wedstrijd van het toernooi en verpestte het team de wedstrijd door fouten en overtredingen.

“Wat een lelijke finale was dit”, stelde het Duitse tabloid Bild. Volgens Bild had Nigel de Jong een rode kaart moeten krijgen na ‘zijn kungfu-schop’ tegen Xabi Alonso. Ook de Braziliaanse nieuwssite G1 meende dat De Jong uit het veld had moeten worden gestuurd.

De Britse krant Daily Telegraph noemde de finale ‘afschuwelijk slecht’ en maakten vooral de Nederlanders zich schuldig aan overtredingen. Ook andere Britse kranten waren hard in hun oordeel over Nederland. Volgens The Independent hoeft niemand er om te treuren dat Nederland geen wereldkampioen is geworden.

De krant constateerde dat Oranje alle middelen wilde gebruiken om het Spaanse team van coach Vicente del Bosque te stoppen. “Het was een wonder dat Johnny Heitinga, de verdediger van Everton, als enige van het veld werd gestuurd”, aldus The Independent.

De Argentijnse krant Clarín noemde doelpuntenmaker Andrés Iniesta de grote man van de finale. “Door de magie van Iniesta is Spanje voor het eerst in zijn geschiedenis wereldkampioen.”

Oranje bezoekt Robbeneiland

juni 23, 2010

De selectie van het Nederlands elftal heeft woensdagochtend Robbeneiland bezocht. Voor het toeristische uitstapje schrapte bondscoach Bert van Marwijk de besloten training, die in Kaapstad stond gepland.
Robbeneiland ligt in Zuid-Afrika voor de kust van Kaapstad. Het is wereldwijd bekend vanwege de jarenlange gevangenschap van Nelson Mandela en andere anti-apartheidsstrijders op dat eiland.

Nederland arriveerde dinsdag in Kaapstad. Woensdagavond vindt er nog wel een training plaats in het Green Point Stadium. Donderdag is de wedstrijd tegen Kameroen. Oranje is al zeker van de tweede ronde.

Duitsland onderuit tegen Servië

juni 18, 2010

De tweede groepswedstrijd tegen Servië heeft Duitsland een flinke kater bezorgd. De ploeg van Joachim Löw kon het uitstekende optreden tegen Australië (4-0) geen passend vervolg geven en moest met 0-1 buigen voor de Serviërs.

Duitsland speelde vrijdag in het Nelson Mandela Bay-stadion van Porth Elizabeth bijna een uur met tien man en miste ook nog een strafschop. Uitgerekend de ervaren spits Miroslav Klose dupeerde zijn ploeg door in 36 minuten twee overbodige overtredingen te maken.

Live: Honduras – Chili 0-1

juni 16, 2010

In het Mbombela Stadium te Nelspruit spelen Honduras en Chili aan hun eerste wedstrijd van het WK. De ploegen maken samen met Spanje en Zwitserland deel uit van Groep H.

Scoreverloop:
34’ Jean Beausejour

Voorspel de wedstrijd Honduras – Chili.

En ontvang een Bonus van 50 euro en een mooi WK 2010 shirt.

Nederland zaterdag weer in Oranjetenue

juni 16, 2010

Het Nederlands elftal speelt zaterdag tegen Japan opnieuw in het thuistenue. De spelers dragen in Durban een oranje shirt, zwarte broek en oranje kousen. Oranje voetbalde het eerste duel met Denemarken ook al in het thuistenue.

Nigel de Jong en Robin van Persie kunnen zich zaterdag tegen Japan geen gele kaart meer permitteren. Beide spelers kregen maandag tijdens het eerste duel van het Nederlands elftal op het WK met Denemarken (2-0) een prent. Ze zijn bij een volgende kaart geschorst.

Het duo moet ook tijdens het derde groepsduel met Kameroen en eventueel in de achtste finales oppassen. Vanaf de kwartfinales van het WK beginnen alle voetballers weer met een schone lei.

Mochten landen in de eindklassering van de groepsfase van het wereldkampioenschap voetbal gelijk eindigen, dan gaat het doelsaldo boven het onderling resultaat. De nummers één en twee van alle groepen plaatsen zich voor de achtste finales.

Als verscheidene teams gelijk eindigen, kijkt de wereldvoetbalbond FIFA eerst naar het doelsaldo, dan indien nodig naar het aantal gemaakte doelpunten en vervolgens pas naar het onderlinge resultaat van de teams in kwestie. Als al die resultaten nog gelijk zijn, kan het aantal gemaakte doelpunten in onderlinge duels beslissend zijn.

De FIFA gaat loten als bovenstaande criteria nog geen winnaar hebben opgeleverd.

Van Gaal: Onder de indruk van Duitsland

juni 16, 2010

Louis van Gaal volgt het wereldkampioenschap voetbal intensief vanuit zijn vakantieverblijf in Portugal. De trainer van Bayern München is vooral onder de indruk van Duitsland.

Of het goede spel van ‘Die Mannschaft’ komt door de inzet van zijn Bayern-spelers, laat de flamboyante oefenmeester in het midden. “Het Duitse elftal heeft de beste indruk achtergelaten.”

“Of dat komt doordat vijf van mijn jongens in de basisopstelling staan, laat ik door anderen beoordelen”, bleef Van Gaal woensdag bescheiden in een brief aan de supporters op de website van Bayern. Die terughoudendheid was enkele regels verder echter snel verdwenen: “Ons fantastische seizoen heeft mijn spelers natuurlijk wel veel rugwind gegeven.”

Aantal doelpunten naar dieptepunt

juni 16, 2010

De doelpuntenproductie op het WK in Zuid-Afrika valt tot dusverre vies tegen. Na de eerste veertien groepswedstrijden waren er nog maar 23 doelpunten te bewonderen, een teleurstellend gemiddelde van 1,64 treffers per duel.

Als we van alle achttien voorgaande WK’s de doelpunten na de eerste veertien duels bekijken, blijkt dat de score op het huidige WK het laagste van allemaal is. Ook op het WK 1986 in Mexico gingen de deelnemers uiterst zuinig van start, maar tijdens dat toernooi waren na de eerste veertien partijen nog altijd vijf treffers meer te bewonderen dan nu.

Van de 28 landen die tot dusverre in actie kwamen in Zuid-Afrika, zijn er tien nog zonder doelpunten. Slechts vier landen – Zuid-Korea, Duitsland, Nederland en Brazilië – maakten minimaal twee goals in hun eerste wedstrijd. Verder valt op dat bij acht van de veertien duels vóór rust geen enkele treffer te noteren viel.

Oranje mist twaalfde man

juni 16, 2010

Waar half Nederland leeg liep voor het EK van 2008 in Oostenrijk en Zwitserland, daar is de inbreng van het Oranjelegioen in Zuid-Afrika beperkt. Tot teleurstelling van Joris Mathijsen, die de sfeer zegt te missen.

“We hebben de meeste moeite met de omstandigheden gehad”, zegt Mathijsen in gesprek met De Pers. “Die vuvuzela’s mogen ze wat mij betreft meteen afschaffen. Bij de doelpunten en eindsignaal gebeurde er niks, omdat niemand iets hoorde. We missen echt de twaalfde man, die normaal heel erg aanwezig is.”

Ook Nigel de Jong mist de grote schare fans die in het oranje zijn gestoken. “Ik heb nog niet echt het WK-besef. Dat heeft voornamelijk te maken met het lawaai tijdens de wedstrijden, alles is op één niveau. Daardoor blijven die wedstrijden onbereikbaar, het komt niet binnen. Bovendien is het ook niet zoals twee jaar terug, toen alle straten in Zwitserland oranje waren.”

Dirk Kuyt is ondanks de afwezigheid van de vele Nederlandse supporters onder de indruk van de Zuid-Afrikaanse beleving. “Wat me hier het meest is opgevallen? De mensen. Er straalt zoveel geluk en liefde van ze af. Ik vind het een prachtige ervaring.”

Gregory van der Wiel valt hem bij. “Ik had geen idee wat ik me erbij moest voorstellen om in Afrika te voetballen. In Nederland zie je dat de straten allemaal oranje zijn versierd, hier komt de sfeer uit de mensen zelf. Het is echt fantastisch”, zo besluit de Ajacied.

Veel toeristen naar Zuid-Afrika

juni 16, 2010

Vooraf hield men rekening met ongeveer een half miljoen WK-toeristen, maar Zuid-Afrika lijkt die verwachtingen naar boven te kunnen bijstellen. Tot dusver heeft de gastheer al ruim 450.000 toeristen mogen verwelkomen.

Sinds 1 juni heeft Zuid-Afrika ruim 450.000 toeristen ontvangen die speciaal voor het WK naar het Afrikaanse land afreisden. Dat heeft een woordvoerder van Binnenlandse Zaken dinsdag gezegd. Het ministerie registreerde tot dusver exact 456.423 WK-toeristen.

Met dat aantal worden de verwachtingen overtroffen, daar de autoriteiten gedurende het volledige WK op een half miljoen bezoekers rekenden. “We zijn ervan overtuigd dat dit aantal nog flink zal stijgen gedurende het toernooi”, aldus de woordvoerder.

Volgende pagina »