Vermeer in het doel tegen Duitsland

november 14, 2012

Bondscoach Louis van Gaal heeft woensdagavond enkele verrassingen in petto. De keuzeheer kiest voor de oefeninterland tegen Duitsland niet voor Tim Krul in het doel, maar voor Ajacied Kenneth Vermeer. Bij absentie van Robin van Persie was een basisplek voor Klaas-Jan Huntelaar logisch, maar in de punt van de aanval zal volgens De Telegraaf Dirk Kuyt staan.

Bij zijn eerste duel als bondscoach verklapte Van Gaal de basisopstelling tegen België. Deze keer lichtte hij slecht een heel klein tipje van de sluier op. “België was een kennismakingswedstrijd, dit een testwedstrijd. Wie aanvoerder is, zeg ik niet, omdat jullie dan weten dat hij speelt.”

Volgens de ochtendkrant moet dit geïnterpreteerd worden als een basisplaats voor Kuyt, de reserve-aanvoerder van Oranje. Captain Wesley Sneijder is er immers niet bij en ook derde keus Kevin Strootman bleef achter. “Als Kuyt niet speelt, komt er een vierde aanvoerder”, probeerde Van Gaal nog wat te redden. De spits van Fenerbahçe krijgt op links de ballen van Arjen Robben en op rechts staat Ruben Schaken.

Debutant Marco van Ginkel lijkt niet aan de aftrap verschijnen, zoals eerder wel gedacht werd. “Van Ginkel is in mijn ogen een Van Gaalspeler, maar of ik hem gelijk laat debuteren is de vraag”, zei Van Gaal. Waarschijnlijk kiest de oefenmeester voor Ibrahim Afellay. Hij zal een aanvallend middenveld vormen met Rafael van der Vaart, in de rug gesteund door Nigel de Jong.

De defensie ziet er afgezien van Vermeer normaal uit. Rechtsback is Ricardo van Rhijn, linksback staat Bruno Martins Indi. Het centrum wordt bemand door John Heitinga en Ron Vlaar. De wedstrijd in de Amsterdam Arena start om 20.45 uur.

Van Gaal: Een geweldige prestatie

oktober 16, 2012

Bondscoach Louis van Gaal van Oranje sprak dinsdagavond na de vierde groepszege in het WK-kwalificatietoernooi in en tegen Roemenië (1-4) van een geweldige prestatie. “Vooral over de tweede helft ben ik zeer tevreden.”

“We hebben de wedstrijd ‘dood gemaakt’. Dat kunnen niet veel Nederlandse ploegen. We namen weinig risico meer en kregen toch onze kansen nog. We zijn na rust zeer geconcentreerd gebleven”, aldus de zeer tevreden bondscoach.

Volgens Van Gaal heeft Oranje in Boekarest een grote stap gezet naar Brazilië. “Maar we zijn nog niet op het WK. Zelfs Andorra kan nog twaalf punten halen.”

Van Gaal was wel ontevreden over de beginfase. “We verspeelden veel te vaak de bal. Na die 1-0 van Lens ging het gelukkig beter. Die jongen gaat nu ook al vanaf achttien meter met het hoofd scoren. Ongelooflijk. Net zoals Narsingh. Die heeft nog nooit slecht gespeeld onder mij.”

Strootman: Daar hadden we vooraf voor getekend

oktober 16, 2012

Met twaalf punten uit vier wedstrijden is Oranje uitstekend gestart in het WK-kwalificatietoernooi. “Daar hadden we vooraf voor getekend”, erkende aanvoerder Kevin Strootman dinsdagavond na de ruime zege in en tegen Roemenië (1-4)

“Er komt nu een lange periode aan zonder kwalificatieduels. Dan is het heel goed en heel mooi dat we al vier overwinningen binnen hebben.”

Strootman was met zijn ploeggenoten ingesteld op een zware en lastige wedstrijd. “We wisten dat Roemenië veel vertrouwen had en er in een vol stadion flink tegenaan zou gaan. Daarom hadden we ervoor gekozen iets compacter te spelen en iets meer op de counter te loeren. Dat we in het eerste half uur al op 1-0 en 2-0 kwamen, was natuurlijk wel lekker.”

Na het tweede doelpunt verloor Oranje tot aan de rust de controle over de wedstrijd, zo gaf Strootman toe. “Maar in de tweede helft zijn we niet meer in de problemen gekomen. We pakten het als team heel goed op. Vooral op het middenveld waren we de betere ploeg.”

Strootman gaf toe dat Oranje na de rust bij een stand van 1-3 nog wel goed wegkwam bij een overtreding van Bruno Martins Indi. “Ik dacht dat de scheidsrechter een strafschop zou geven, omdat wij er voor de rust ook een hadden gehad in een soortgelijke situatie. Gelukkig liet hij doorspelen. Dat was niet echt slim van Bruno.’

Oranje zet reuzenstap richting WK 2014

oktober 16, 2012

Het Nederlands elftal heeft amper drie maanden na de rentree van bondscoach Louis van Gaal een reuzenstap gezet op weg naar het WK in Brazilië. Het gevaarlijke Roemenië werd in eigen huis op een pijnlijke nederlaag getrakteerd: 1-4.

Zonder sterkhouders Wesley Sneijder en Arjen Robben kon de zege in de Roemeense hoofdstad als zeer knap aangemerkt worden. Jeremain Lens (fraaie kopbal), Bruno Marins Indi, Rafael van der Vaart en Robin van Persie maakten de Oranje-doelpunten. Na vier WK-kwalificatiewedstrijden is de ploeg van Van Gaal foutloos koploper in groep D. Belangrijker is dat het WK in Brazilië lonkt.

Vanaf de eerste seconde was het vuurwerk tussen de koplopers uit de groep. Roemenië vuurde als eerst. Na een overtreding van John Heitinga schoot Gabriel Torje een vrije trap op de lat. De tussenkomst van Maarten Stekelenburg was daarbij extreem noodzakelijk. In de negende minuut ontstond de eerste kans voor Oranje. Een hoekschop van Van der Vaart werd door Roemenië-doelman Ciprian Tatarusanu weg gebokst, maar Lens kopte de afgeslagen bal op magnifieke wijze over alles en iedereen heen in de kruising (0-1).

Dat doelpunt leidde een uitstekende fase van het Nederlands elftal in. Met goed positiespel en een verzorgde passing worstelde Roemenië voor eigen publiek, maar tussen het Oranje-balbezit door waren er ook kansen voor de thuisploeg. Zo mocht Gheorghe Grozav, weggelopen uit de rug van Ron Vlaar, alleen op Stekelenburg af. De sluitpost stond zijn mannetje uitstekend, net als bij de eerste honderd procent kans van Roemenië.

Robin van Persie, die weinig in het spel voorkwam, zag een listig hakje gekeerd worden door Tatarusanu na goed werk van Luciano Narsingh. De op dat moment beslissend lijkende 0-2 viel na een half uur. Van der Vaart, die Oranje dinsdag dikwijls op sleeptouw nam, slingerde een vrije trap perfect voor. Bruno Martins Indi, de laatste tijd vaker doeltreffend, zette Oranje op rozen.

Wat volgde was een uiterst onrustig kwartier waarin de equipe van Van Gaal liet zien dat het af en toe nog afwezig lijkt. Roemenië voerde een enorme druk uit op het Oranje-doel. De 1-2 van Ciprian Marica, na zwak werk van aanvoerder Kevin Strootman en John Heitinga, was het logische gevolg. Het aantal decibel wat na dat doelpunt van de Roemeense tribunes rolde, zal in veel Nederlandse discotheken niet toegestaan zijn.

Narsingh kreeg de 55.000 fans echter stil. Op snelheid won hij een duel van Gabriel Tamas, waarna laatstgenoemde de PSV’er neertrok. Scheidsrechter Craig Thomson, ons nog bekend van Nederland-Duitsland op het EK, wees zonder twijfel naar de stip. Van der Vaart bekroonde zijn goede spel door de strafschop te benutten (1-3). De Roemeense thee werd daarna met iets meer rust in de Oranje-hoofden opgedronken.

De spectaculaire eerste helft kreeg na rust geen vervolg. Roemenië kreeg het lange tijd niet voor elkaar om het doel van Stekelenburg onder vuur te nemen. Pas in de slotfase, toen volksheld Adrian Mutu in het veld kwam, veerden de fans nog even op. Uit een counter maakte Robin van Persie op aangeven van Narsingh nog de 1-4. Het was een passend slot na een zeer verdienstelijk optreden van de Oranje-mannen. Het WK in Brazilië is na vier van de tien kwalificatiewedstrijden al haast niet meer te missen.

Van Gaal: De Roemenen hebben kwaliteiten

oktober 16, 2012

Waar staat Oranje? Het Nederlands elftal krijgt daar dinsdag tegen Roemenië weer een beter idee van. De krachtmeting in Boekarest is van groot belang in de strijd om een direct ticket voor het WK in Brazilië. Bovendien kan de druk van de ketel gehaald worden.

De weg naar volwassenheid, de weg ook naar Brazilië, zou er één met hobbels worden. Van het vernieuwde Oranje werd verwacht dat er flink geklust zou worden, met een bijhorend resultaat. Resultaattechnisch is er vooralsnog echter geen vuiltje aan de lucht, met de maximale score. Winst in Boekarest betekent zelfs dat een WK-ticket voor het grijpen ligt.

Dat is de perfecte steun in de rug van een aantal nieuwe basisspelers, waarvan Ricardo van Rhijn, Bruno Martins Indi en Luciano Narsingh het minst ervaring hebben. Over anderhalf jaar zullen zij de oudere generatie moeten kunnen ondersteunen. Op het EK in Frankrijk, in 2016, zal de kar volledig door de nieuwe generatie getrokken moeten worden.

Dan is ook duidelijk of zij de sprong naar de Europese top hebben kunnen maken. Juist daarom stelt Van Gaal ze op in wedstrijden als vanavond en ook eerder tegen Turkije. In dat licht zou het geen verbazing wekken als hij Jordy Clasie de voorkeur geeft boven Nigel de Jong. Liever nu al ervaring opdoen, tegen Roemenië, dan straks pas op het WK tegen de toplanden. Het voor de leeuwen gooien beheerst Van Gaal als de beste.

Van spanning is bij hem geen sprake, betoogde hij maandag. “Maar jullie maken het spannend”, wees hij naar de pers. “Daar ben ik jullie erg dankbaar voor. Als ik het allemaal lees en zie, dan denk ik: jullie helpen de bondscoach.” Want ook de spelers krijgen de berichtgeving rond de wedstrijd tegen Roemenië mee.

“Ik denk dat iedere wedstrijd in een WK-kwalificatiereeks belangrijk is. Turkije was dat en daarna Hongarije. Andorra was in jullie ogen dan minder belangrijk”, analyseert Van Gaal het mediagedrag met een knipoog, want de coach is ontspannen. “Roemenië heeft van Turkije gewonnen. Dat vond ik een geweldige prestatie. Ik schatte Turkije namelijk hoger in. De Roemenen hebben ontegenzeggelijk kwaliteiten.”

Het controleren van een wedstrijd is het Oranje van Van Gaal vooralsnog bij momenten gelukt. Tegen België, de eerste wedstrijd van het tweede tijdperk Van Gaal, lukte dat het minst goed. Het elftal heeft volgens de coach sindsdien ‘drie stappen in de goede richting’ gezet, al viel het optreden tegen Andorra niet mee. Tegen Roemenië kan Van Gaal tijd kopen voor het vormen van zijn ploeg. Boetserend en al komt het WK in Brazilië bij winst namelijk erg dichtbij. En dat werkt toch net wat lekkerder.

Vermoedelijke opstelling Oranje: Stekelenburg; Van Rhijn, Heitinga, Vlaar, Martins Indi; Clasie, Strootman, Van der Vaart; Narsingh, Van Persie, Lens.

Oranje wint van Andorra

oktober 12, 2012

Nederland boekte vrijdagavond een plichtmatige zege op Andorra. Het werd 3-0 voor Oranje, dat grote moeite had om door de defensieve muur van Andorra te breken.

Van der Vaart bracht Oranje na zeven minuten op voorsprong met een laag schot. Acht minuten daarna kopte Huntelaar de 2-0 tegen de touwen. Schaken nam kort na rust de 3-0 voor zijn rekening.

Het kan haast niet anders of de trainer van Andorra moet even verrast hebben opgekeken toen hij de opstelling van Oranje onder ogen kreeg. Op het formulier prijkten niet de namen van bijvoorbeeld Robin van Persie of Luciano Narsingh, maar die van debutant Ruben Schaken en de teruggekeerde ‘bannelingen’ Rafael van der Vaart en Nigel de Jong.

De volgepakte Kuip rekende op een avondje juichen tegen het kleine Andorra, dat sinds 2004 geen wedstrijd won en anderhalf jaar geleden voor het laatst een doelpunt maakte. Na zeven minuten konden de handen voor het eerst op elkaar. Aanvoerder Kevin Strootman passeerde op het middenveld twee man en speelde Klaas-Jan Huntelaar aan, die op de rand van de zestien aflegde op Van der Vaart, die op zijn beurt laag in de hoek schoot: 1-0.

Na een kwartier verdubbelde Oranje de voorsprong. Jeremain Lans zette voor vanaf links en de volledig vrijgelaten Huntelaar kopte van dichtbij simpel raak: 2-0. Daar bleef het voor rust bij. Nederland speelde in een te laag tempo om het de hobbyvoetballers van Andorra echt lastig te maken, al kwam Strootman met een schot in de 28ste minuut dicht bij een treffer. In het laatste kwartier van het tweede bedrijf was Nederland niet in staat een kans te creëren.

In de tweede helft had Oranje slechts vier minuten nodig om de score op te voeren. Jeremain Lens zette voor vanaf de linkerkant en de naar binnengekomen Schaken schoot met zijn linkervoet raak: 3-0. Even later bood diezelfde Schaken een bijna niet te missen kans aan Huntelaar, maar de spits gleed in vrije schietpositie onderuit.

Oranje gaat dinsdag op bezoek bij Roemenië. Het duel in Boekarest wordt een absolute topper, beide landen hebben na drie duels negen punten. Roemenië leverde vrijdag namelijk een knappe prestatie door een zege te boeken op bezoek bij Turkije.